“Випадки пташиного грипу в Україні негативно впливають на експорт м’яса” – експерт

Поділитися:

Департамент сільського господарства США (USDA) опублікував оновлений прогноз розвитку ситуації на глобальних ринках м’яса, зокрема, птиці. Очікується, що наступного року зросте як глобальне виробництво так і експорт курятини.

Прогнозується, що у 2021 році виробництво птиці в світі зросте на 2% до рекордних 102,9 млн. тонн. У той же час, зростання обсягів виробництва в Китаї уповільниться через зниження споживчого попиту. З іншого боку помірне збільшення буду спостерігатися серед інших провідних виробників (Бразилія, ЄС, США та Індія). Хоча частина цього приросту буде спрямована на
на міжнародні ринки, прогнозоване економічне зростання в основному сприятиме розвитку внутрішнього попиту в країнах-виробникиах.

Обсяги експорту м’яса птиці у 2021 році також має зрости на 2% до рекордних 12,2 млн. тонн. Провідний світовий експортер Бразилія забезпечить понад третину зростання.

Очікується, що наступного року Україна закріпить свою позицію (шосте місце) серед глобальних експортерів курятини і продасть за кордон 430 тис. тонн м’яса птиці.

За підсумками минулого року Україна ввійшла в трійку найбільших експортерів курятини в ЄС, однак прогнози фахівців на 2021 рік не дуже оптимістичні, економічна криза, та інші пов’язані з пандемією негативні явища матимуть відповідні наслідки. В Україні ж ситуація може ускладнитись ще й через замонополізованість ринку.

Які наразі найпроблемніші тенденції на ринку та до чого готуватися галузі в студії розбирались Володимир Лапа, радник президента УКАБ та Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації м’ясної галузі.

“Фактично, ситуація з ускладненнями на ринку курятини почалася з 2020 року, і ймовірність прогнозу на 2021 рік дуже велика. На разі відбувається перевиробництво всіх видів м’яса, також порушені традиційні канали збуту, що пов’язано з Африканською чумою свиней, яка дісталася Німеччини, тоді Україна втратила великі обсяги експорту свинини. Також це пов’язано із пташиним грипом, який поширюється Україною та іншими країнами ЄС.

Обмеження вводяться до ряду країн на різні види м’яса, що пов’язано з коронавірусом. Тому ринки будуть зорієнтовані на внутрішнє виробництво, відповідно певні труднощі для експорту м’яса будуть відчутні у 2021 році”, – говорить Микола Бабенко.

На думку Володимира Лапи, ринок Китаю та інших азійських країн досить перспективний, але поки що не доступний для України. З усіх азійських країн на разі Україна може експортувати м’ясо лише до Гонконгу. У попередні роки була зроблена досить велика робота для виходу на азійські ринки. Але випадки пташиного грипу в Україні можуть негативно сказатися на питанні експорту українського м’яса до Азії. Адже представники цих країн дуже обережно ставляться до епідеміологічного питання.

“Ми були вже на фінішній прямій, вже готувалися документи щодо визнання української системи безпечності птиці. І те, що в січні минулого року стався випадок пташиного грипу в країні, фактично зупинило всі зусилля. Крім того, негативно впливає коронавірус. У таких умовах процес на будь-які ринки суцільно уповільнюється”, – говорить експерт.

Микола Бабенко зазначає, що курятина – це єдиний вид м’яса, який представлений на зовнішніх ринках і різниця у 10 разів поряд з іншими видами м’яса. Курятина по собівартості в Україні має втричі нижчу ціну, ніж в країнах ЄС, це є одним з ключових чинників для виходу на міжнародні ринки.

“Загалом, якщо говорити про великих та середніх виробників, то їх у країни нараховується 50-60. При цьому, можливість експортувати м’ясо мають 15 з них. Тут немає проблеми, тут питання бажання та готовності експортувати, адже потрібно дотримуватися правил експорту країни призначення. Це накладає додаткові обмеження, тому лише середні та великі виробники можуть дотримуватися цих правил”, – резюмує Володимир Лапа.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу