«Відсутність черги інвесторів під час приватизації ОГХК показує, що з об’єктом щось не в порядку» – експерт

Поділитися:

Міжнародні компанії не готові брати участь у приватизації АТ «ОГХК» без надання урядом гарантій захисту великих інвестицій, хоч і зацікавлені.

Станом на 14 грудня, тобто за три дні до проведення аукціону, гарантії так і не схвалили Кабмін. Прийом заявок на аукціон завершився 9 грудня.

Це при тому, що Фонд держмайна ще у жовтні від імені інвесторів зробив на розгляд КМУ проект розпорядження про надання таких гарантій.

Також направлено проект Меморандуму про взаєморозуміння щодо сприяння та захисту великих інвестицій, який має бути укладено між переможцем аукціону та Кабміном.

«Міжнародні інвестори позитивно оцінили результати підготовки ОГХК до приватизації та привабливість компанії. Водночас певні ризики ведення бізнесу в Україні, а також непросте минуле об’єкту залишаються стримуючим фактором для великих інвестицій», – зазначають експерти.

Подробиці теми розповів співзасновник та директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолій Амелін в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Влітку з боку РНБО було прийнято документ, у якому був прописаний цілий перелік завдань у рамках розвитку титанового сектору України. Раніше його було визнано критично важливим для української економіки. У цьому документі містився окремий порядок приватизації активів сектору критичних матеріалів, який також відноситься до ОГХК. Там прямо йдеться про те, що такі об’єкти мають передаватися у форматі концесії та в ідеалі перебувати у державній власності України. Тому рішення про приватизацію вже суперечить рішенню РНБО. І тут уже мають розібратися у цьому юристи», – сказав він.

При цьому експерт прокоментував питання щодо того, чи достатньо підприємство взагалі перевіряли перед проведенням приватизації. Адже така правова колізія явно не повинна була пройти повз увагу експертів.

«Важливо сказати, що рішення щодо приватизації ОГХК було ухвалено ще до рішення з боку РНБО. Виходячи з цього, відповідні консультанти діяли в рамках повноважень, яке їм давало законодавство «про приватизацію». Щодо якості аналізу – мені важко судити. Тут видніше інвестору. Проте відсутність черги інвесторів до матеріалу, який, по суті, був визначений як стратегічний не лише для України, а й для Європи та США, говорить сама за себе. Це показує те, що зараз справді щось не так із підготовкою до приватизації. Там є цілий комплекс недоробок, починаючи від відсутності термінів дії ліцензії та закінчуючи продовженням цих ліцензій, адже РНБО має право на такі обмеження. А це вже великий ризик для інвестора», – сказав він.

Нагадаємо, що третя спроба приватизації «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» також може виявитися невдалою.

Міжнародні компанії не готові брати участь у торгах, хоч зацікавлені в об’єкті.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу