“Від санкцій не буває добре нікому” – експерт

санкции
Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про санкції проти юридичних і фізичних осіб з Росії. Указ опублікований на сайті глави держави.

Водночас список санкцій на сайті не опубліковано. Одне з рішень РНБО засекречено.

Вказується, що контроль за виконанням рішення РНБО України буде здійснювати секретар відомства. МЗС України повинен окремо проінформувати про рішення Києва представництва Євросоюзу, США та «інших держав».

“Санкції – це економічні заходи, які спрямовані на обмеження певного роду діяльності, взаємодії з певними суб’єктами, як правило, не резидентами цієї держави, які спрямовані на те, щоб змусити державу, на яку вони спрямовані, змінити свою політичну поведінку.

За великим рахунком, ті санкції, які ввела Україна, шкодять в першу чергу самій країні. Говорити про те, щоб полегшити процес ведення санкцій, для чого? Для того, щоб Україні стало ще важче в економічному плані? У нас одночасно Росія є і економічним стратегічним партнером, і країною-агресором. Поки цей дуалізм, не буде усунений в законодавстві, ці санкції будуть діяти проти України.

Якщо виходити суто з юридичних моментів, то повинен бути контроль з боку Парламенту, виконавчої влади, Міжнародних інституцій, адже це дуже болісний процес. Від санкцій не буває добре нікому “, – говорить адвокат Денис Невядомський.

Невядомський вважає, що для того, щоб ввести санкції у відношенні громадянина України, необхідна наявність кримінально-правового аспекту. Тобто, має бути встановлено, що особа фінансує або яким-небудь чином сприяє тероризму. Нинішня влада уникає цього аспекту, хоча це явне порушення конституційних принципів.

“По-перше, можу сказати, що санкції – це досить популярний механізм, за яким держава заподіює заходи економічного чи іншого характеру стосовно нерезидентів, в зв’язку з тим, що вони якось негативно вплинули на інтереси держави. Цей механізм є позасудовим, тобто потрібно доводити винність особи, достатньо рішення компетентного органу.

Коли наша юстиція безсила, є такий механізм як санкції. Але тут є дуже багато ризиків. Наприклад, в США вводиться найбільше санкцій. Фактично, цей механізм перетворився з юридичної на політичний, а також на механізм для дискредитації “, – говорить Сергій Назаренко, юрист-міжнародник.

Сергій Назаренко впевнений, що якщо промислові потужності знаходяться на території України, то особа проти якої були введені санкції, не може здійснювати будь-яку діяльність. Тому механізм санкцій в Україні не відпрацьований, адже навіть органи державної влади не до кінця розуміють, як виконувати укази про накладення санкцій.

“Якщо особа потрапила під санкції, то з нею можна вести бізнес. Є видима сторона санкцій, а є” підводна”. Позасудовий порядок введення санкцій не позбавляє особу, яка потрапила під обмеження, оскаржити їх у судовому порядку. Таким чином, громадянин зобов’язаний доводити, що він не верблюд. Тоді у нього хоча б є можливість реалізувати своє право на суд “, – резюмує адвокат Денис Невядомський.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу