“Велику приватизацію слід запускати, коли Україна повернеться до показників 2019-го” – експерт

Поділитися:

Парламентарі анонсували розгляд законопроєктів про приватизацію та амністію капіталів.

Повідомлялося, що Верховна Рада на позачерговому засіданні може розглянути законопроекти про амністію капіталів (5155, 5156), проєкти законів про розблокування приватизації (4543), а також про перелік заборонених до приватизації підприємств (4020). Очікується, що два позачергових засідання Верховної Ради відбудуться 30 березня.

Цю та багато інших економічних тем, які піднімалися останнім часом в Україні, обговорили з економічним фахівцем Іваном Усом в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

“Багато економічних ініціатив… Є там питання і по ринку землі, які останнім часом затримуються. Дійсно, питання амністії капіталів… Питання енергетики, тому що це продовження з минулого року ситуації, коли, скажімо, зіткнення двох великих капіталістів призвело до того, що в українському парламенті почалась боротьба двох позицій: “треба купувати електроенергію з Білорусі, чи не треба”. Приватизація…”, – зазначив він.

Зокрема, експерт пояснив, чому пробуксовує питання приватизації.

“По-перше, будь-яка приватизація означає, що від держави забираються певні активи, які даються у приватні руки. І цього не хочуть, безумовно, ті люди, які управляють цими активами. Це, знаєте, паралель з ринком землі, коли, з одного боку, ми кажемо, що ринку землі немає, його треба запроваджувати, а з іншого боку – читаєш рейтинги найбільших землевласників, і бачиш, що, наприклад, певна структура володіє, якщо не помиляюсь, 600 тис. га найбільше. Питання – якщо в нас немає ринку землі, а хтось володіє 600 тис. га, то можливо, він є сірий? Можливо, його краще вивести з тіні? Але тут буде протест системи, людей, які не зацікавлені в цьому. Тут же ситуація і щодо приватизації. Коли ми кажемо про приватизацію, зокрема, про майбутнє заводу “Більшовик” у Києві, “Президент-готелю”, а також обленерго. А що таке обленерго – ми розуміємо. На скільки це важливо взагалі для безпеки держави. Якраз ми зазначали на початку ефіру, наскільки важливе придбання чи непридбання електроенергії. Тобто енергетична безпека держави – це складова частина економічної безпеки як науки. І ось тут точаться певні спори, тому що хтось, я маю на увазі, менеджмент, має якісь інтереси. І якщо буде приватний власник, їх не вдасться спокійно реалізувати”, – пояснив фахівець.

Також експерт розповів, хто найбільше виступає проти процесу приватизації.

“Треба дивитися, хто контролює. В чиїх інтересах працюють обленерго. Зрозуміти – кому це вигідно. Якщо ми побачимо бенефіціарів стану справ на сьогодні від того, що не буде більш чіткого контролю, можливо тоді зрозуміємо, хто противиться цьому процесу. Тобто, тут все логічно. Головне, щоб була ця інформація, а вона, як правило, теж закрита, тому що – гроші люблять тишу”, – зазначив експерт.

Також він озвучив думку, чи правильно саме зараз запускати велику приватизацію.

“Зараз ми маємо фазу економічного спаду саме через Ковід, через обмеження, які були запроваджені, через це ціна на активи нижча за, скажімо, ту, яка була у 2019 році. Як на мене, краще зараз все ж таки відкласти приватизацію до відновлення. Зараз ми бачимо певне відновлення. Ми почали рік зростанням, принаймні, зовнішньої торгівлі на 4,44%. Тобто ми бачимо, що країна крок за кроком відновлюється. Коли ми повернемося плюс-мінус на стадію 2019-го – тоді можна починати”, – резюмував експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу