Валютні резерви НБУ продовжують знижуватися

Поділитися:

За попередніми даними НБУ, на 1 квітня його валютні резерви становили 27,035 млрд дол, тоді як на початок березня – 28,54 млрд дол, на лютий – 28,82 млрд дол, на початок січня – 29,13 млрд дол. (В еквіваленті). У березні вони зменшилися на 5%.

У прес-службі Нацбанку відзначили, що динаміку резервів протягом березня визначали наступні чинники:

1. Операції з управління державним боргом.

Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті склав майже 13 млрд дол. США (в еквіваленті). Зокрема 570,5 млн дол. США були спрямовані на обслуговування єврооблігацій (ОВДП), 325,2 млн дол. США – на обслуговування і погашення ОВДП, інші – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті.

У той же час валютні надходження від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП) склали 473,7 млн ​​дол. США. Крім того, в березні було виплачено на користь Міжнародного валютного фонду 508,2 млн дол. США (в еквіваленті).

2. Переоцінка фінансових інструментів (внаслідок зміни ринкової вартості і курсів валют). Минулого місяця їх вартість зменшилася на 250,3 млн дол. США (в еквіваленті).

3. Операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

Більшу частину місяця валютний ринок був практично збалансованим. У той же час в окремі дні на ринку спостерігалася надлишкова пропозиція валюти дозволило Національному банку поповнити резерви на 50,5 млн дол. США.

“Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України і поточних операцій уряду і Національного банку”, – зазначає центробанк.

Нагадаємо, що в Нацбанку України розповіли про те, що поступово будуть згортати заходи, розроблені для підтримки банків під час кризи. Одночасно з цим глава НБУ говорить про те, що банки отримуватимуть підтримку і далі, коли економіка буде відновлюватися.

Раніше повідомлялося, що критерії оцінки ступеня ризику учасників ринку небанківських фінансових послуг і їх суспільної значущості визначив днями Національний банк України.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ