Зараз в Євросоюзі розробляється стратегія “Від ферми до столу”, яка повинна не тільки підвищити стійкість сільського господарства ЄС, а й змінити харчові звички жителів Європи
Як пише видання Politico, головна ідея – підвищити корисність і поживність їжі, збільшити частку рослинної їжі в раціоні. Як приклад була представлена схема “ідеального чизбургера” (очікується, що він з’явиться в раціоні європейців до 2030 року). Булочки для нього будуть свіжими, а не замороженими. Їх виробництвом займатимуться місцеві пекарні (ЄК взагалі має намір скоротити ланцюжок поставок продовольства в рамках блоку і з торговими партнерами). Крім того, ці булочки будуть цільнозерновими. Котлету може замінити вегетаріанський коржик або коржик з комах (таким чином ЄК хоче скоротити споживання червоного і переробленого м’яса).
Це означає, що будуть шукатися альтернативні джерела білка – з рослин, мікроорганізмів, морепродуктів, комах і замінників м’яса. При виробництві котлет також не виключається використання курячого м’яса.
Що стосується інших інгредієнтів, то, наприклад, сир будуть поставляти тільки певні виробників, він повинен бути екологічно чистим. Кетчуп має містити низьку кількість цукру (альтернативою може бути протеїновий соус з буряка або паприки). Майонез повинен містити мало жирів.
Крім того, в бургери буде значно збільшено кількість овочів і зелені, вирощених при мінімумі пестицидів і хімічних добрив.
Завдяки стратегія “Від ферми до столу”, чверть сільськогосподарських земель Євросоюзу буде виділена на вирощування органічної продукції. На сьогодні екологічно чиста продукція вирощується на 7,4% угідь ЄС.
А ось грецькі фермери впроваджують в життя смарт-технології. Завдяки дрону фермери можуть відслідковувати процес зростання і дозрівання оливок на кожному дереві.
До речі, в Україні вже 10 рік поспіль розвивається органічне виробництво. Який сертифікат необхідно мати виробникам, щоб виходити на іноземні ринки, і які продукти дійсно органічні, – про це дізнайтеся тут.