В ЄС зростає вугільна електрогенерація

Поділитися:

На теренах Європейського союзу зростає частка вугільної електрогенерації. Показник пішов угору вперше за десять років

Такі дані дослідження консалтингової компанії Rystad Energy.

Згідно з ним, у країнах Європи виробництво електрики на вугільних ТЕС минулого року зросло вперше з 2012-го. Зростання вугільної електрогенерації становило 18%, до 579 ТВт-год.

Багато років країни ЄС рухалися у бік декарбонізованого майбутнього. Однак, назріла енергетична криза і виробництво вугілля стало в нагоді, коли чиста електроенергія та її доступність опинилася під питанням.

Така тенденція зберігатиметься і надалі, стверджують фахівці. Цьому сприятиме подальше здорожчання газу та можлива силова ескалація Росії, що несе певні ризики.

Це сприятиме зростанню вироблення електроенергії на вугільних ТЕС ще на 11% поточного року – до 641 ТВт-год.

Також скоротились обсяги гідро- та вітроелектрогенерації торік через зниження швидкості вітру та падіння рівня води у річках європи. Експерти все ж очікують зростання генерації на ВЕС до 469 ТВт-год за цей рік. Водночас генерацію електроенергії на ГЕС прогнозують на низьких рівнях.

Генерація електрики на АЕС у Європі зросла на 6% минулого року – до 884 ТВт-год, давши певний проблиск надії для енергоринку ЄС.

Примітно, що французька енергетична компанія Electricite de France SA дає негативні прогнози. Вона вдруге за місяць погіршила очікування щодо електрогенерації на АЕС через знесення реакторів та непередбачені виходи їх з ладу на найближчі два роки.

Як відомо, український енергорегулятор запровадив повторні обмеження, покликані стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії. Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунпослуг скасувала три попередні постанови, дві з яких відмінив суд, та продовжила термін дії скорегованих постанов.

Також ми писали, що раніше НКРЕКП заявляла, що ситуація на ринку електричної енергії критична через трейдерів бізнесменів Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського. На думку Нацкомісії, їхні дії є свідченням політичного та економічного шантажу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу