В ЄС зростає ціна на газ

Поділитися:

В огляді ринку газу повідомляється, що ціни європейських хабів продовжують рости.

Відомо, що найнижчі котирування досі спостерігаються на австрійському хабі CEGH. Так, за станом на 17 грудня вони склали 14,98 євро / МВт-год, що рівнозначно 193,54 дол. За тис. Куб м. При цьому, на інших хабах спотова вартість була вищою – до 234 дол.

Слід зазначити, що контракти на місяць вперед і квартал вперед в середньому були рівноцінними поточним спотовими цінами, а сезон вперед – на 5% дешевше.

Так, підвищення цін сприяло кілька причин:

  • страйки у Франції проти ядерних реформ;
  • ситуація на ринку LNG;
  • високий попит на опалення;
  • проблеми з поставками;
  • холодна погода в Європі.

Таким чином, спотові ціни на європейському ринку досягли річних максимумів. Однак, до кінця минулого тижня, спостерігалася легке зниження через зростання поставок з Норвегії, зниження споживання в умовах карантину, а також стабільне зниження попиту перед різдвяними святами.

Нагадаємо, що станом на зараз у підземних сховищах українського ПСГ залишилося трохи менш як 25 млрд кубометрів газу. Відомо також, що протягом доби 18 грудня через системи було відібрано майже 87,5 млн кубометрів, а після цього в системі закачувань не було.

Раніше повідомлялося, що 19 грудня, на товарній біржі NYMEX в Нью-Йорку зафіксовано збільшення вартості ф’ючерсних котирувань на природний газ.

Як видно з даних біржі, мова йде про природний газ з терміном поставки в січні наступного року. Вартість наведена за 1 мільйон BTU (British thermal unit – британська теплова одиниця, – ред.). Ціна ф’ючерсів на цей різновид «блакитного палива» підвищилася до 2 доларів 8 центів за 1 мільйон BTU.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ