«В ЄС немає чіткої політики щодо атомної енергетики: одні країни закривають АЕС, а інші – будують» – експерт

Поділитися:

Президент Володимир Зеленський заявляє, що Україна має намір виробляти малі модульні ядерні реактори SMR-160.

“Українська держава працює над розвитком атомної галузі для забезпечення енергетичної безпеки й синхронізації національної енергетичної системи з енергосистемою Європейського Союзу”, – цитує пресслужба слова Зеленського.

Зеленський зазначив, що Україна планує перейти до використання новітніх ядерних реакторів, в тому числі малих модульних реакторів SMR-160, оскільки має на меті локалізувати технологічне виробництво для SMR-160 в Україні.

Подробиці теми розповів директор економічної політики Федерації роботодавців Сергій Саливон в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Давайте почнемо з того, що звичайно ж за всіма цими модульними реакторами якоюсь мірою наше майбутнє. Звичайно залишаться і великі реактори, проте й модульні мають своє право на існування особливо для постачання віддалених регіонів. Але що стосується цього «малого модульного реактора», то це все-таки більше паперовий реактор. Його не існує. Він не пройшов сертифікацію в США. Більш того, він навіть на неї не подавався. Він подавався на сертифікацію в Канаді, але поки що проходить перше обстеження. Тобто, нині це більше концепція, а не реальний реактор. Фізично його немає», – сказав фахівець.

Також експерт заявив, що реактор буде будувати компанія «Holtec», у якої раніше не було досвіду у виробництві таких об’єктів.

«Будувати реактор збирається та сама компанія «Holtec», яка будувала «Хаят» протягом 20 років. Це компанія, яка спеціалізується на будівництві сховищ для відібраного палива і перевезення контейнерів. Але компанія ніколи не виробляла і не проектувала реактор. Це їх перший проект, який поки що не пройшов ніде сертифікацію. І я не впевнений, що вони планують проходити ліцензування в США. Мені здається, що у них є ідея піти більш простим шляхом і отримати ліцензію у нас. Не знаю, чи вийде у них це. І я дуже сподіваюся, що наші фахівці теж не дозволять просто так допустити тих, хто поки що навіть не зміг захистити свою власну концепцію. А будувати її в промислових обсягах зараз було б абсолютно безглуздо. Судячи з того, як раніше ця компанія будувала сховища, у нас на цій темі хочуть отримати перш за все піар і можливість розпиляти гроші, а пани з «Holtec» просто хочуть отримати можливість на комусь поекспериментувати. Адже в разі вдалого експерименту, потім на цьому можна буде заробити», – сказав Саливон.

Також він розповів про намагання влади розвинути зелену енергетику.

«Оскільки у нас відновлювальна енергетика – це здебільшого все-таки просто схема по зароблянню грошей, то роботу і маємо. Звичайно зараз хотілося б зрушень у цьому напрямі більше і хочеться вірити, що у нас не буде такої ситуації, як минулого року, коли у нас падала видобуток вугілля, атомні електростанції зупинялися і до зими у нас не було ресурсу, а АЕС не могли працювати”, – сказав він.

Також експерт каже, що наразі в ЄС єдиної політики щодо роботи АЕС немає.

«Якщо зараз Німеччина закриває свої АЕС, то Франція – це робити не збирається, а Польща навпаки хоче побудувати. Також примітно, що нині не тільки Німеччина закриває свої АЕС, але ще і Японія. Тобто ті держави, які через певні обставини не мають свого власного суверенітету чомусь починають відмовляти від атомної енергетики», – резюмував він.

Раніше міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України Роман Абрамовський заявив, що сьогодні в Чорнобилі реалізується 16 проектів міжнародної технічної допомоги з виведення з експлуатації та вдосконалення системи поводження з радіоактивними відходами.

Відомо, що над зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС мають намір створити безпечний конфайнмент, який стане екологічно безпечною системою для укриття радіоактивних відходів. Так, ця система призначена для столітньої ізоляції радіоактивних речовин. Це дозволить демонтувати реактор.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу