В Україні змінилися правила реєстрації нерухомості

Поділитися:

В Україні вступили в силу нові правила реєстрації нерухомості. У сферу державної реєстрації нерухомості внесли зміни. Тепер, оформляти нерухомість будуть по-новому. Відповідна інформація міститься в урядовій постанові від 13 травня 2020 р №399 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України у сфері державної реєстрації». Ця постанова набрала чинності 29 травня.

Документ вперше передбачає проведення державної реєстрації права довірчої власності, як способу забезпечення виконання зобов’язань. Також відомостей Державного реєстру прав на нерухоме майно доповнюються інформацією, необхідною для здійснення зв’язку з заявником (абонентський номер мобільного телефону та / або адресу електронної пошти) і інформацією про реквізити платежу про стягнення адміністративного збору, а також, відомостями про ціну (вартість) об’єкта нерухомого майна.

Змінами передбачено, що рішення компетентного органу про переведення дачних і садових будинків у житлові, без внесення відповідних змін до реєстру, буде вважатися достатньою підставою для використання дачних і садових будинків, як житла, в тому числі, для реєстрації місця проживання тощо.

На думку законодавців, реалізація положень постанови сприятиме вдосконаленню механізмів надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації, оптимізації процесу кредитування, а також, залученню інвестицій в економіку України.

Разом з тим, ухилятися від податків стане складніше.

Зараз, для реєстрації права власності, необхідні два типи документів: документи, що підтверджують особу власника та документи про право власності на нерухомість (наприклад, договір купівлі-продажу, технічний паспорт, державний акт на земельну ділянку).

Якщо вартість об’єктів нерухомості є атрибутом документів про право власності, то вартість буде внесена в реєстр нерухомості, де зберігаються дані власника і реєстратора про перехід права власності.

«З огляду на тенденцію оцінки нерухомості по максимально наближеною до ринкової вартості, яка формується статистика буде кращою базою для майбутньої оцінки аналогічних об’єктів. Тобто, похибка оцінки буде з часом зменшуватися, а ухилятися від сплати податків буде складніше », – вважають експерти з нерухомості.

Як повідомлялося раніше, в Міністерстві фінансів України вказали на проблему відсутності повної бази об’єктів оподаткування в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Також, за підсумками перших трьох місяців 2020 року індекс ринку офісної нерухомості змістився до негативних значеннями і впав відразу на 8,88 пунктів. Поточна ціна офісної нерухомості утримується на рівні 278,6 пунктів, як свідчать дані українських експертів

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу