«В Україні є стандартна інфляція, а є споживча — і це різні речі» – експерт

Поділитися:

Зростання споживчих цін в Україні в річному вимірі за підсумками вересня 2021 року прискорилося до 11% з 10,2 % в серпні, повідомила Державна служба статистики (Держстат).

Згідно з її даними, після дефляції 0,2% за серпень у вересні цього року була зафіксована інфляція на рівні 1,2%, тоді як у вересні минулого року інфляція становила 0,5%.

Крім цього Держстат минулого місяця зафіксував базову інфляцію на рівні 1,3% після нульової базової інфляції в серпні-2021. У вересні минулого року базова інфляція становила 1,1%.

Як повідомлялося, в серпні і липні споживчі ціни зросли на 10,2%, червні — на 0,2%, в травні — на 1,3%. В цілому за перші вісім місяців цього року інфляція в Україні склала 7,5%, базова — 5,5%.

Нацбанк України прогнозував інфляцію у вересні-жовтні на рівні 10-11% з подальшим зниженням нижче 10%.

Подробиці теми розповів фінансовий аналітик Максим Пархоменко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Якщо ми говоримо про інфляцію як глобальний показник, то звичайно вона завжди включає велику кількість товарів, не тільки те, що ми бачимо з вами на цінниках в магазині. Це також ціни на сировину, на комуналку, на енергію і тд. Це дуже великий спектр показників. Крім стандартної інфляції у нас ще є і споживча. Вона включає продукти, які не мають вираженого сезонного характеру», — розповів експерт.

На думку фінансового аналітика, необхідно розрізняти фінансову та споживчу інфляцію, оскільки їх показники відрізняються. Також, за його словами, важливим є те, як цю інфляцію рахують.

«Важливо те, як ми рахуємо цю інфляцію. Хтось раніше рахував інфляцію просто дивлячись на курс долара. Зараз проблема — курс долара зберігає стабільність, гривня навпаки зміцнюється. І тут виникає питання: «Значить ми вже до гривні цю інфляцію поміряти не можемо?». Стандартно, звичайно, використовує Держстат свої правила, напрацювання — так це працює в усьому світі, і, в принципі, орієнтуватися на неї можна, але ясна річ, що окремі товари будуть зростати швидше, або навпаки повільніше», — пояснив він.

Раніше ми повідомляли, що у вересні 2021 року річна інфляція в єврозоні досягла найвищого показника з 2008 року — 3,4%. Про це свідчать дані статистичного агентства Євростат. Економісти очікували зростання річної інфляції до 3,3%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу