«В Україні великий попит на «жити добре», чим користуються політики» – експерт

Поділитися:

Більшість українців не розуміють, як формується бюджет, яка в країні система оподаткування і скільки в Україні податків. Про це свідчать результати соцопитування, проведеного на замовлення CASE Україна.

Більше 56% українців хотіли б платити менше податків і самостійно розпоряджатися своїми доходами. В основному це громадяни у віці від 30 до 39 років, які мають середній або високий рівень доходу.

Бажання самостійно розпоряджатися своїми доходами пов’язано з недовірою громадян до державних інститутів і сумнівами щодо раціональності використання бюджетних коштів.

Близько 20% опитаних готові платити більше податків, але при цьому безкоштовно отримувати державні послуги (переважно це військовослужбовці і поліцейські). Найчастіше опитані українці відповідали на питання про податки «важко сказати», що свідчить про недостатність знань в цій сфері.

«Йдеться про тотальну необізнаність населення в податковому плані. 18% респондентів вважають, що, купуючи товар, ми платимо 0% податку – тобто, вони не знають, що в ціну будь-якого товару закладений ПДВ. І для більшості те, що ми платимо податки – це абстрактна мантра. Тому потрібно проводити просвітницьку роботу, щоб підвищити податкову грамотність населення», – сказав виконавчий директор CASE-Україна Дмитро Боярчук.

Цю тему з Дмитром Боярчуком обговорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Податки ніхто не любить платити. В Україні наша проблема, біль і трагедія в тому, що в країні дуже багато соціальних зобов’язань. Ми живемо поруч з Європою. Люди почали їздити в заможні країни. Ви перетинаєте кордон – і ви вже в зовсім іншій реальності. Тобто зовсім інший рівень розвитку суспільства, зовсім інший розвиток економіки. І нам часто пропонують: «Дивіться, в Німеччині допомога по безробіттю – тисяча євро, а в нас так мало. У Німеччині така велика пенсія, а в нас так мало. І це формує певний запит». Окрім того, ми – країна з колишнього радянського табору. У нас досить соціалістичні настрої, досить живі. Тобто запит на «жити добре» він просто шалений. Цим користуються політики. Оці ідеї популізму, що «я вам, якщо мене оберете, зроблю пенсію 500 євро, я вам ще там щось пообіцяю» – воно приводить людей до влади. Далі за це повинен хтось платити. Хто повинен платити? Платить платник податків. Але одні платники податків, у них є потужність, скажімо так, мінімізувати свої витрати, в тому числі долучаючись, наприклад, до політичних процесів. А інші платники податків такої можливості не мають. Тому склалася така ситуація, що фактично одні прошарки населення, вони платять повну ціну. А інші члени суспільства уникають цього зобов’язання – утримувати дорогу соціальну державу», – наголосив експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ