«В Україні ціна газу прив’язана до ціни на газових хабах, але не до маржинальних сум» — експерт

Поділитися:

Минулого тижня ціна газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) встановила історичний рекорд — 15 358 гривень за 1 тис. куб. м.

Відзначається, що стартові ціни ресурсів мали тенденцію до зростання протягом тижня.

1 липня був досягнутий історичний рекорд цін природного газу на УЕБ —Нафтогаз Трейдинг реалізував ресурс серпня по накладеному платежу за ціною 15 358,5 грн.

На торгах в п’ятницю, 2 липня, ціна була знижена до 15 354 грн. Остання ціна котирування ресурсу липня за передплатою склала 15 180 грн.

Станом на 2 липня середня стартова ціна ресурсу липня на продаж складала 14 999 грн, що на 9% більше, ніж 29 червня.

За тиждень реалізовано 41,31 млн куб. м. природного газу, переважно ресурсу серпня в ГТС України.

Також були результативні продажі ресурсу в ПСГ — 300 тис. куб. м.

Відповідно до огляду, на минулому тижні тривала активна торгівля ресурсом липня і серпня. Загалом заявки на покупку і продаж природного газу формували 8 компаній, зокрема, Нафтогаз Трейдинг, Де Трейдинг, ПГНК, Центренерджі.

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ протягом тижня реалізовано 755 тис. куб. м. Найбільші обсяги спостерігалися в торгівлі в підземних сховищах. Ціна газу також росла, але не так стрімко, як на довгостроковому ринку, досягнувши значення 14 500 грн. за 1 тис. куб. м 2 липня.

Відзначається, що на минулому тижні рекорд встановили і ціни на європейських хабах.

Так, ціни на TTF виросли до 36 євро за МВт.г. (Майже 450 дол. За 1 тис. Куб. М.). Найнижчі котирування спостерігалися на хабі Gaspool, які за станом на 2 липня склали 35,93 євро/МВт.г. На інших хабах спотова ціна становила до 36,63 євро/МВт.г.

Серед причин зростання ціни на газ УЕБ називає рекордну вартість квот на викиди вуглекислого газу, низькі запаси в сховищах, недостатні для ринку обсяги поставок газу з Росії , перебої з поставками з Норвегії, істотне зниження поставок LNG в Європу через планові ремонти.

Подробиці теми розповіла заступник голови біржового комітету Української енергетичної біржі Інна Щербина в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«На зараз Оператор ГТС України визначає маржинальні ціни за своїм договором балансування газу, за яким йому «Нафтогаз» продає газ, коли ситсема у негативному небалансі, або викуповує, відбирає газ з ГТС, коли система в позитивному дисбалансі. І, відповідно, там зафіксована ціна, яка прирівняна до газового хабу NCG, але коли Оператор ГТС продає газ «Нафтогазу», він продає його з націнкою з маржинальною ціною. Тому, звісно, за таких умов учасники у дуже скрутному становищі, і вони не зацікавлені створювати небаланс. Але з іншого боку це, фактично, вбиває трейдинг», — розповіла Інна Щербина.

На думку заступника голови біржового комітету УЕБ ми маємо змінити підхід до визначення маржинальних цін. Лише тоді, коли визначення цих цін буде прив’язане не до газових хабів, а до нашої української вартості – ми маємо шанс імплементувати цільову модель балансування ЄС.

«Оператор ГТС України віднедавна вийшов на Українську енергетичну біржу і здійснює закупівлі або продажі газу у нас на біржі. Відповідно ми маємо шанс змінити сам цей підхід, методологію до визначення маржинальних цін. І коли вона буде мати прив’язку саме до нашої української ціни, а не до газових хабів, як у контракті з «Нафтогазом», то так ми маємо, дійсно, шанс повністю імплементувати цільову модель балансування ЄС», — зазначила експерт.

Нагадаємо, що з початку липня вартість газу на українських торгах помітно зросла. Ціна поставила новий історичний рекорд, перевищивши вартість в 15 тисяч грн за тисячу кубометрів.

Також ми писали, що компанія «Оператор ГТС України» визначилася з постачальником газу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу