«В Україні ще п’ять спиртових заводів отримали ліцензію на виробництво», – експерт

Поділитися:

Більше року триває в Україні реформа спиртової галузі, відколи стартувала ліквідація державної монополії на виробництво спирту і почався розпродаж спиртових заводів.

За цей рік ми бачили, як заводи купували горілчані компанії, іноземні інвестори та місцеві угрупування, які контролювали заводи, коли ті ще були в державній власності. Купували часом у півтора рази дорожче за стартову ціну, а часом за мінімально можливою.

Як змінилася спиртова галузь за рік саме обговорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з членкинею Ради з матеріальних активів (TAВ) Міжнародної Ради Оцінки Людмилою Сімоновою.

«Дуже позитивно оцінюю сам факт реформи і приватизацію, бо спиртова галузь вже давно потребувала цієї приватизації… Відбувалось те, що спирт вироблявся на оцих-от двох підприємствах… і дуже дешево продавався на заводах, які виробляли горілку. Вся маржа, весь прибуток залишався в горілчаній галузі і тому існувала ще тіньова економіка, тому я сподіваюсь, що в результаті приватизації тіньова економіка зменшиться. Особливо завдяки тому, що цим будуть займатись відповідні відомства, які відповідають за такі ліві справи. А все ж таки спиртова галузь, сподіваюсь, буде приносити набагато більше доходів у бюджет і буде залучати працівників. Тому, я вважаю, це дуже позитивним те, що вони розпочали», – зазначила вона.

Також експерт розповіла, скільки спиртових заводів вже володіють ліцензіями в Україні. Відповідно до закону, компанії можуть виробляти та експортувати спирт, маючи ліцензію на виробництво. Річна ліцензія буде коштувати 780 тисяч гривень, на оптову торгівлю – 500 тисяч гривень.

«Відповідно до даних директора «Укрспирту», він сказав, що ще п’ять заводів отримали ліцензію (ред. – на виробництво). Хочу зазначити, що отримання ліцензії дуже непроста процедура. Але приватних дуже багато компаній, які отримали ліцензію. Я подивилась на сайті податкової – кожна область отримала ліцензції. Наприклад, Київська отримала біля 10 тисяч, компаній отримали ліцензії. Бо ліцензію на продаж повинна отримувати кожна лавочка, кожний магазин», – зазначила Людмила Сімонова.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу