В Українському клубі аграрного бізнесу повідомили, що в країні зменшується споживання і виробництво цукру. Якщо в 2016 році виробництво становило 2,021 млн т, то за підсумками 2020 року показник впав до 982 тис. Т. Обсяг експорту також скоротився – 465 тис. Т проти 151 тис. Т.
Відомо, що падіння споживання повторює світові тенденції, які частіше характерні для розвинених країн. Дані за 2020 рік не наводяться, але відзначається, що за п’ять років рівень споживання цукру в Україні на 1 людину скоротився на 19% – в 2019 році він склав 28,8 кг.
Так, на зменшення виробництва цукру вплинули два фактори:
- падіння обсягів виробництва цукрових буряків в країні,
- низькі ціни на цукор на українському та світовому ринках.
Крім того, на тлі скорочення рентабельності частина аграріїв перемикнулися на інші культури. До того ж несприятливі погодні умови 2020 роки разом недостатнім використанням пестицидів і агрохімікатів знизили врожайність і цукрових буряків, кажуть в УКАБ.
Слід зазначити, що в січні і лютому 2021 року український експорт цукру практично був відсутній, а за підсумками минулого року найбільше його купувала Туреччина (17%), Узбекистан (11%) і Таджикистан (8%).
Нагадаємо, що в Україні спостерігається збільшення вартості цукру. Про це повідомляє голова асоціації «Укркондпром». За словами фахівця, на даний момент вартість продукту на полях України на 30-40% дорожче, ніж ціни, встановлені на європейському ринку.
Раніше повідомлялося, що експорт цукру стрімко падає, про це говорять експерти в області сільгоспвиробництва, а на додаток і Державна митна служба України. Якщо ж говорити про причини цього, то перш за все галузь не має державної підтримки, а також в маркетинговому році 2020/2021 помітно зросла собівартість виробництва цукру.