В Україні накопичилося більше 100 млрд газових боргів

Поділитися:

«Газові борги» реструктуризують. Рада проголосувала за відповідний законопроект в цілому. Підтримали проект 303 народних депутати, інформує телеканал «Перший Діловий».

Загальна сума боргів, які реструктуризують, перевищує 100 мільярдів гривень. Урядовці та парламентарії неодноразово наголошували – цей закон необхідний для стабільності майбутнього опалювального сезону. Адже частина заборгованостей, визнають автори законопроекту, виникла внаслідок недоліків держрегулювання. І перекладати їхню оплату на споживачів зараз безвідповідально. А якщо ж їх сплачуватимуть теплокомуненерго, то остаточно збиткуватимуть, це загрожує зривом опалювального сезону.

Тож за новим документом підприємствам дозволять реструктуризувати борг за розподіл та транспортування газу з наступним списанням нарахованої пені, також компенсують з держбюджету різницю в тарифах на теплоенергію, опалення, постачання гарячої води тощо та зупинять примусове стягнення заборгованості, зокрема за договорами з «Нафтогазом» та операторами газорозподільчих мереж. І саме це найбільш спірний момент у законі. Адже разом із теплокомуненерго, борги пробачать облгазам та газзбутам, і це викликає обурення у деяких депутатів.

Нагадаємо, що в Кабінеті міністрів хочуть розділити споживачів електрики, і обрали для цього показник споживання в домогосподарстві. З 1 серпня 2021 року менший всіх будуть платити ті, хто за місяць споживає не більше 100 кВт-год. У таких споживачів тариф залишиться колишньому — 1,68 грн. В уряді кажуть, що таких в країні близько 40%, більша частина з них — пенсіонери.

Раніше повідомлялося, що, згідно з даними Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки тарифи для населення на опалення та гарячу воду у 2021 році збільшаться на 33%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу