«В України найбільш невільна економіка у світі» – ексміністр економіки

Поділитися:

Малий і середній бізнес в Україні забезпечує 61% доданої вартості, 37% податкових надходжень і 73% робочих місць.

Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко під час форуму “Україна 30. Малий і середній бізнес і держава».

«Малий і середній бізнес відіграє ключову роль в економіці України. Він забезпечує 61% доданої вартості, 37% податкових надходжень, цей бізнес забезпечує 73% робочих місць в Україні », – сказав Петрашко.

Він додав, що уряд ставить завдання зробити державу комфортною для підприємців, щоб вони хотіли розвивати бізнес в Україні.

«Вже розпочато процес освіти Офісу з питань малого та середнього бізнесу. На сьогоднішній день діють близько 10 різних організацій, які допомагають в процесі освіти малому бізнесу », – повідомив міністр.

Ситуацію обговорили в ефірі телеканалу “Перший Діловий” з екс-міністром економіки Павлом Шереметою.

“Перш за все, я знаю цього звіра – Міністерство економіки. Розумію, що воно плодить багато всього. Тому що це велике міністерство, тому що там багато департаментів, там багато експертів, багато людей, багато розумних людей. І тим не менше, Україна залишається у тому стані, в якому вона є. Чому? Між іншим, це питання я і собі задавав, у тому числі і до, і після міністерської роботи. На мій погляд, основна проблема полягає в тому, що – як було визначено десять днів тому американською фундацією American Foundation – Україна є найменш вільною економікою в Європі. Коли ми дивимося, в чому саме є проблема… Мої друзі не вірять по соціальних мережах. Мовляв, як таке може бути, що Білорусь є більш вільна, Росія, нація-агресор, є більш вільна? Азербайджан більш вільний? Казахстан – там взагалі вільна економіка. У нас немає фондового ринку – про яку фінансову свободу ми можемо говорити? Маски-шоу від силових органів є. Навіть при тому, що нинішнє керівництво обіцяло, що цього не буде. Воно продовжується. Між іншим, з тих органів, які не мали б цього робити. Цього немає бути взагалі, тому що це – дикунство”, – зазначив ексміністр.

Експосадовець вважає, що українському бізнесу не вистачає свобод, навіши дані омбудсмена щодо тисячі звернень від українського бізнесу про великі й дрібні проблеми, які створюють різні державні органи, котрих занадто багато в Україні. Це й зарегульованість і “войовниче” ставлення держави до бізнесу.

“На мій погляд, найбільша пролема в Україні, і вона визнана співтовариством, це – ГУЛАГ. Українці далі знаходяться в економічному ГУЛАГу. Дайте українцям волю”, – наголосив Шеремета.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу