В Україні може виникнути дефіцит хліба

Поділитися:

До президента Володимира Зеленського та Кабміну звернулися Асоціації хлібопекарської галузі з проханням забезпечити пільговий газ для стабільності виробництва.

Вони заявили, що зростання ціни на газ, сировину та інших витрат призводить до збиткової діяльності хлібопекарських підприємств. Відзначимо, що за рік тарифи на газ для бізнесу зросли майже вдесятеро. Зокрема, у січневому контракті ціна сягнула 52 тисяч грн за тисячу кубів.

За словами співвласника HD-group, за таких контрактів частина ринку вже працює «‎в нуль»‎, або отримує збитки. Також він додав, що в січні деяким підприємствам може не вистачити доходів, аби покрити заробітні плати.

«Такий стан речей найближчим часом невідворотно спровокує перебої в виробництві хліба та його постачанні в заклади торгівлі, неминуче виникнення соціальної напруги в суспільстві та інших негативних наслідків економічного та соціального характеру», — пишуть асоціації у листі до уряду та президента.

Через це в Асоціаціях просять уряд втрутитися у ситуацію та виділити хлібопекарським підприємствам частину пільгового газу, або ж надати фінансову допомогу. Йдеться про 10-12 млн кубів на місяць.

Раніше ми повідомляли, що одним із рекордсменів з подорожчання серед продуктів в Україні став хліб. Так, за рік його вартість зросла більш ніж на 15%. Одак, попри рекордні врожаї, продукт продовжуватиме зростати в ціні, а до Нового року вартість може піднятися ще на 20%, заявив глава асоціації «‎Укрхлібпром»‎.

Також ми повідомляли про те, що в Україні експерти повідомили про можливе суттєве здорожчання гречки. Наразі вартість цієї крупи — близько 50 гривень за кілограм, проте вона може здорожчати ще до Нового року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу