Експерти прогнозують здорожчання м’яса у поточному році на українському ринку. За словами виробників, причиною, яка змушує їх піднімати ціни, є зміна податкової ставки на додану вартість. Крім того, собівартість м’яса зросла на 40%.
Очікується, що за м’ясо українцям доведеться віддати приблизно на 10% більше. Здорожчає свинина, курятина й яловичина. А відтак, здорожчають і м’ясні продукти.
Зазначається, що цьогоріч ціна на курятину досягла мінімального значення за останні півтора десятка років. Стрімко дорожчає зерно та комбікорм, що відбивається на цінах на курятину та яйця.
Нагадаємо, раніше у Кабінеті міністрів повідомляли, що хочуть ввести «добровільне» регулювання роздрібних цін на ряд продуктів. Це прописано в двох проектах меморандумів Міністерства економіки, які розіслали ряду виробників. Серед пропозицій – встановити фіксовану роздрібну вартість масла і хліба/борошна, грунтуючись на показниках з 1 березня – 1 липня цього року.
Також ми писали, що, за даними Держстату, споживча інфляція з початку року склала 2,3%. Зазначається, що у лютому продукти харчування та безалкогольні напої здорожчали на 2,1%. Найбільше додали у ціні (понад 5-7%) олія соняшникова, овочі та цукор.