“Коли справа стосується олігархів, то вона або взагалі не розслідується, або слідство затягується”, – експерт про справу “Роттердам +”

Поділитися:

В.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук скасував постанову прокурора САП Віталія Пономаренка про закриття справи про формулу розрахунку вартості електроенергії Роттердам +. Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро в Facebook.

Грищук також скасував постанову про відновлення розслідування, яке прийняли до закриття справи. Завдяки цьому рішенню глави САП слідство не втратило процесуальні дні, необхідні для завершення розслідування і направлення справи до суду, додали в НАБУ.

Крім того, Вищий антикорупційний суд підтвердив обгрунтованість рішення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття справи за формулою “Роттердам +”. Таке рішення ВАКС прийняв у відповідь на скаргу екс-нардепа і колишнього заступника генпрокурора Віктора Чумака.

Суддя дійшла висновку, що прокурор САП обґрунтовано закрив справу. У своєму рішенні суддя посилалася на протиріччя експертиз і відсутність можливості отримати вичерпні докази провини підозрюваних.

У НАБУ закликали генерального прокурора Ірину Венедіктову замінити старшого групи прокурорів у справі Роттердам +. На їхню думку, дії прокурора – упереджені.

Про те, як вплинуть кадрові ротації в Генпрокуратурі на хід справи Роттердам + розповів Сергій Горбатюк, начальник Управління спецрозслідування Генпрокуратури в 2014-2019 рр.

“Ірина Венедиктова вирішила змінити прокурора у справі Роттердам + тому, що вже напевно смішно б виглядало коли той же прокурор тричі закриває справу, а суд це рішення оскаржує. Після кожного закриття порушувалося питання про зміну прокурора і залучення його до дисциплінарної відповідальності.

З урахуванням такого затягування рішення, думаю, що це просто зроблено для того, щоб не прискорити справу і досягти результату, а для того, щоб призначити іншого прокурора, що знову закриє справу”, – говорить експерт.

Сергій Горбатюк вважає, що питання Роттердам + виникло не сьогодні, а років 5 тому. До цього часу вже давно повинна була бути б поставлена ​​крапка в розслідуваннях. Але, на жаль, в Україні, коли справа стосується або олігархів, або чиновників, то справа взагалі не розслідується, або слідство затягується. Адже резонанс не дозволяє повністю знищити цю справу, а домовленості і корупція не дозволяють притягнути винних до відповідальності.

“Нинішня влада вона дійсно починає діяти саме так, як і всі попередники. Вони, в першу чергу, беруть під контроль правоохоронні органи, і надалі, або тиснуть на опонентів, або на тих олігархів, з якими хочуть домовитися. І коли вони домовляються, то справи закриваються.

Ніяких позитивних змін, на жаль, в роботі правоохоронних органів і судової системи, я не бачу. Навпаки, стає ще гірше “, – відзначає фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу