«В Україні хочуть створювати індустріальні парки, але не хочуть надавати їм пільги» – експерт

Поділитися:

Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку вирішив створити при комітеті робочу групу з питань розвитку індустріальних парків.

Метою діяльності новоствореної структури є напрацювання та удосконалення законодавчих ініціатив, спрямованих на стимулювання діяльності індустріальних парків в Україні.

Керівником робочої групи було обрано Дмитра Кисилевського, заступника голови економічного комітету. До складу робочої групи увійдуть народні депутати, а також представники відповідних міністерств, відомств та громадськості.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, у найближчі 3 роки держава має намір облаштувати інфраструктуру для 25 індустріальних парків, а, за прогнозами аналітиків та експертів, завдяки новим промисловим об’єктам держава за цей же термін може отримати 2,5 млрд грн додаткових інвестицій.

У грудні Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила у першому читанні законопроєкти №5688 та №5689, які передбачають податкові стимули з метою залучення інвестицій в індустріальні парки. Раніше, на початку вересня, до парламенту ухвалив у другому читанні законопроєкт №4416-1 «Про внесення змін до Закону України «Про індустріальні парки». Він передбачає для учасників індустріальних парків компенсацію вартості підключення до електричних мереж та інших комунікацій у розмірі 50% та компенсацію з державного бюджету частки капітальних інвестицій у розмірі від 15% до 70% у перші три роки залежно від обсягів експорту.

Про це повідомив в ефірі телеканалу «Перший Діловий» доктор економічних наук, керівник аналітичного центру Федерації роботодавців Володимир Панченко.

«Законодавство до вересня, коли депутати прийняли закон 1710, воно не передбачало фактично пільг. Тобто була назва «індустріальні парки», але пільги, які в світі завжди приймаються для таких спеціальних режимів, їх не було. Там була можливість для місцевих органів влади знижувати податок на землю або рівень оренди землі, а також можна було використовувати у випадку наявності у бюджеті відшкодування відсотків на кредити, які залучаються учасниками», – зауважив він.

Також експерт прокоментував, чому українські чиновники, орієнтуючись на закордонний досвід, не передбачили пільг, де такі можливості є.

«У нас є досвід як мінімум 3-4 річний – з 2000-2001 по 2004 рік в Україні існували так звані економічні зони. Їх було 11, і там були застосовані ті режими, які зазвичай застосовуються для торгівельно-виробничих зон. Результати показують, що цей досвід був, тому що було залучено більше 2 млрд доларів доларів інвестицій за ці три роки, було здійснено тільки експорту приблизно 10 мільярдів доларів із цих територій. Всі економічні зони реєструвалися окремими законами… Тому тільки в кількох зонах – була певна пільгова схема», – зазначив Володимир Панченко.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу