В Україні – дефіцит пшениці

Поділитися:

За оцінками численних експертів, в Україні розпочинається дефіцит пшениці. Період з нестачею на внутрішньому ринку країни зерна триватиме ще близько року.

Відомо, що в Україні зібрано найвищий урожай в історії, який становив у загальному обсязі 110 мільйонів тонн. З них пшениці – 32,8 мільйона тонн, що також визнано рекордним показником. Однак парадокс полягає в тому, що країні пшениці не вистачає для виробництва якісної хлібобулочної продукції.

Відповідно, очікується зростання цін на хліб, яке й так фіксується щороку на 10-12%. Наступного року, на думку експертів, слід очікувати на подорожчання хліба на 35%, що в середньому складе близько 25-28 гривень за буханець.

Відбувся дефіцит через те, що 92% від зібраного врожаю продовольчої пшениці пішли за кордон на експорт. В результаті в самій Україні якісного зерна практично не залишилося. Щоб якось перекрити нестачу головного компонента підприємства з виготовлення хліба, будуть змушені або підвищувати ціни на продукцію, або використовувати у складі пшеницю нижчої якості, а за деякими даними, є ймовірність і того, і того.

Виновними в ситуації, що склалася, фахівці вважають державну владу, оскільки вона вчасно не передбачала дефіцит пшениці, а зараз у них уже мало інструментів для упорядкування внутрішнього ринку зерна. На думку одного з експертів, генерального директора компанії хлібопекарської промисловості, щоб не допустити таку ж катастрофу наступного року, уряд має відновити державний інтервенційний фонд.

Завдяки цьому фонду можна буде завчасно провести моніторинг та скласти прогноз на весь рік, а також закупити зерно для внутрішнього ринку за цінами, коли вони є найнижчими, тобто в період збору врожаю. «Якби це зробили вчасно, основні сорти хліба у нас були б на третину дешевшими», – наголосив фахівець.

Раніше ми писали також про те, що внаслідок збільшення врожаю кукурудзи в Україні та Сполучених Штатах збільшиться світове виробництво зернових.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу