В Україні дефіцит металобрухту

Поділитися:

Трудовий колектив ПАТ«Маріупольський металургічний комбінат імені Ілліча» звернувся з відкритим листом до прем’єра Дениса Шмигаля.

Приводом для цього став дефіцит металобрухту в Україні, з яким зіткнулися вітчизняні металургійні підприємства. Така ситуація загрожує стабільній роботі усієї галузі, а бюджети всіх рівнів через це недоотримають надходжень на загальну суму 20 мільярдів гривень.

Металургійники закликають ввести заборону на експорт металобрухту на 2-3 роки, щоб забезпечити власні підприємства сировиною.

Ситуація з «вимиванням» металобрухту із внутрішнього ринку актуальна, як ніколи, за останні 5-6 років. У першому півріччі 2020 року Україна вивезла за кордон близько 17 тис. тонн металобрухту, то в цей період 2021 року – понад 231 тис. т. На підприємстві наголошують, що, при цьому, близько 98% обсягу поставляли на турецький ринок, а це – основний конкурент на світовому ринку металопродукції.

За таких темпів українське виробництво сталі у найближчий рік загрожує знизитися щонайменше на 20%. Це відіб’ється на секторах глибшої обробки металу, виробниках готової продукції у машинобудівній сфері, суміжних до металургії сферах: транспорті, енергетиці, виробництві феросплавів та вогнетривів.

Нагадаємо, що експерти повідомляють, що в Україні з початку року збільшився обсяг експорту продуктів нафтопереробки. Зазначається, що показник підвищився у 1,8 раза – до 203 тисяч тонн. Минулого року у цей період було експортовано 115 тисяч тонн.

Також ми писали, що за підсумками першого півріччя 2021 року Україна істотно скоротила експорт цукру.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу