«В останні роки у нас відсутня інвестиційна політика, що призводить до нерозуміння інвесторів», — експерт

Поділитися:

Україно-турецьке співробітництво в «оборонці» і спільному створенні авіаційних двигунів обростає новими скандальними подробицями, які ставлять під сумнів перспективи та майбутнє цих проектів. Про це пишуть зарубіжні ЗМІ.

Як повідомляє впливове міжнародне видання Times Of Middle East, український віцепрем’єр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський в серпні поточного року пропонував представникам турецької сторони купити 50% акцій компанії «Мотор Січ» для реалізації україно-турецького співробітництва у сфері авіаційного двигунобудування.

«Партнерство між двома країнами переросло в альянс в області найважливіших прикладних наук в області захисту, включаючи продаж пари чвертей акцій українського виробника двигунів« Мотор Січ »турецьким компаніям разом з фразами, що стосуються переходу ноу-хау», — розповіли журналісти про подробиці дивних пропозицій, які робив Олег Уруський в Туреччині.

Скандальна деталь цієї пропозиції полягає в тому, що контрольний пакет акцій (понад 50%) єдиного українського серійного виробника авіаційних двигунів компанії «Мотор Січ» належить групі китайських інвесторів. Це означає, що український віце-прем’єр або навмисне вводить в оману турецьку сторону, або Україна шукає спосіб завершити схему протизаконної експропріації українського активу групи китайських інвесторів, в який вони вклали близько мільярда доларів.

Будь-який з цих сценаріїв загрожує перерости в гучний міжнародний скандал.

Павло Вернівський, економіст, говорить про ситуацію так:

«У нас відсутня інвестиційна політика. Проблема ця привела до непорозумінь. У сучасному світі розрізняють іноземні інвестиції за різними напрямками та шляхам, але до китайських інвестицій відносяться більш ніж обережно».

Щодо заяви Уруського, експерт каже, що це не тільки його особиста позиція, це державна і навіть міжнародна позиція. До китайських інвестицій у світі відношення дуже обережне.

«Я особисто вважаю, що уряд зробив помилку щодо дозволу китайським інвесторам купувати акції «Мотор Січі». Так буває», — говорить експерт.

У нас з Китаєм зростає експорт, це так. Але найбільший наш партнер згідно зі статистикою — це Росія. Зараз йде торгова війна між США і Китаєм.

«Мені здається, що нам потрібно визначитися, з ким ми дружимо. США побоюються, що Китай отримає доступ до наших технологій і зробить на них свій продукт», — підкреслює експерт.

Насправді ситуація з купівлею акцій дуже цікава. Як каже Павло Вернівський, акції «Мотор Січ» купила китайська компанія-банкрут. Компанії надав кредит Китайський банк розвитку. Таким чином Китай як держава отримає доступ до технологій.

«Розумієте, Китаю не потрібно розвивати «Мотор Січ» в Україні. Китайцям потрібні технології», — ще раз наполягає експерт.

Насправді тут все складно і лежить в площині того, що отримає Україна від співпраці з інвесторами та що віддасть їм. Завжди потрібно виходити із взаємовигідних умов.

Більше подробиць у справі про покупку китайськими інвесторами акцій українського підприємства, а також власні висновки по ситуації, що склалася Павло Вернівскій висловив в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ