«УЗ та корупція – це такий сплав, який розірвати буде дуже важко» – експерт

Поділитися:

Головними причинами отримання майже 12 млрд грн збитку держкомпанією «Укрзалізниця» у 2020 році стали непрофільні активи, обслуговування кредитів та невиконання планів вантажних перевезень.

Про це йдеться у звіті Рахункової палати.

Зокрема аудитори визначили такі джерела збитків «Укрзалізниці»: 11 млрд грн – через невиконання планів доходів від вантажних перевезень; 7,6 млрд грн – через відсутність реалізації непрофільних активів; 5,5 млрд грн – через збільшення курсових різниць; 3,4 млрд грн – через відволікання коштів на непродуктивні витрати за обслуговування 23 ув’язнених кредитів; 417 млн ​​грн – через здійснення видатків на сплату штрафних та фінансових санкцій на виконання рішень суду.

У Рахунковій палаті зазначають, що реалізація непрофільних активів залежала від ефективності управління компанією. Крім того, витрати не були відкориговані.

При цьому «Укрзалізниця» витратила 457 млн ​​грн на санаторії та 221 млн грн – на утримання житлово-комунального господарства, права власності на об’єкти якого є сумнівними.

Збитки УЗ від корупції за 2020 рік становили 8 млрд грн. Про це свідчать дані Національного антикорупційного бюро (НАБУ), повідомила голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань УЗ народний депутат Юлія Гришина.

«НАБУ провело значну аналітичну роботу із закупівель Укрзалізниці. І таки не дарма. Збитки Укрзалізниці від корупції у закупах детективи оцінили у 8 млрд грн. І це лише за останній рік. 8 млрд грн на рік – це 666 млн. грн на місяць. Це 21 млн грн на день та майже 1 млн грн на годину», – заявила Гришина.

Про це йшлося в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з Олександром Бондаренком, правозахисником, координатором програми «Поїздка».

Зокрема, він прокоментував зловживання УЗ на витратах для святкування Нового року, а саме – на ялинці. Правоохоронці розслідують можливе розкрадання коштів під час укладання угод на встановлення, прикрашання новорічних штучних ялинок і приміщень залізничного вокзалу в столиці.

«Це типовий корупційний приклад, як на мене. Я гарантую, що нікого за це не покарають. Тому що такі нахабні зловживання не можуть відбуватися без кришування на горі. Тому може в крайньому разі знайдуть якогось цапа-відбувайла, якому кивнуть пальцем, скажуть: «такого більше не роби». Ну і на цьому все скінчиться. Тому що «Укрзалізниця» відреагувала на звинувачення в цьому дуже оперативно. У пресслужбі підключилися буквально вночі, я за цим спостерігав. Якщо я не помиляюся там і в телеграм-каналі, і на офіційному сайті, що: «ні, в нас є ялинка, вона коштує 600 тисяч гривень. Все буде прекрасно, а на Південному вокзалі ми ще раніше ялинку поставили». Ну, тобто «Укрзалізниця» і корупція – це вже, по-моєму, такий сплав, який розривати буде дуже важко. Але потрібно. І це такий яскравий корупційний приклад», – наголосив експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ