УЗ оголосила найдорожчий тендер за всю історію України

Поділитися:

“Укрзалізниця” оголосила найдорожчий тендер в історії України. Компанія планує придбати 80 електропоїздів, а очікувана вартість угоди – 31,5 мільярда гривень, повідомили журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Проте за ці гроші Україна може купити недешеві швейцарські електропоїзди Stadler.

Справа в тому, що переговори зі швейцарським виробником Україна розпочала ще навесні цього року задовго до оголошення тендеру. Уряд планував залучити 500 млн євро швейцарської позики та локалізувати виробництво, збудувавши новий завод Stadler на території України.

Швейцарська компанія навіть встигає побувати у Харкові та пригледіти собі площі під майбутні виробничі потужності. Залишається останній крок – легітимізація стосунків.

Керівник «Укрзалізниці» Олександр Камишин обіцяє відкритий міжнародний тендер восени. Хоча саме з тендеру мають розпочинатися переговори про співпрацю. І коли компанія-перевізник повідомляє конкурс, часу на подання пропозицій залишає всього місяць, а ще не оприлюднює вимоги до тендеру англійською мовою, що автоматично відсіває потенційних учасників конкурсу з-за кордону.

Експерти кажуть, що «Укрзалізниця» хотіла швидко провести формальні торги, на які прийшов би лише заздалегідь підготовлений Stadler.

Однак це ще не все. Раніше потяги цього виробника купували залізниці Швейцарії, Німеччини та Польщі. І ціна для них була суттєво нижчою, ніж для України.

До того ж Україна знову не прописала вимоги щодо забезпечення обслуговування та ремонту майбутнього парку поїздів. А саме це головна причина простою нового рухомого складу у несправному стані, коли ми купуємо техніку, але забуваємо придбати технології для її утримання.

Раніше ми писали про плани українського уряду оновити понад 50 тисяч вантажних та пасажирських вагонів до 2028 року.

Також ми повідомляли про те, що буде проведено оцінку майна «УЗ».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу