«Усі закриті і розпочаті кримінальні провадження у деклараціях вже не будуть відкриті» – експерт

Поділитися:

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності найближчими днями повинен розглянути президентський законопроект про відновлення відповідальності за недостовірне декларування і запропоновану робочою групою редакцію, щоб напрацювати компромісний варіант документа.

Про це розповіли у фракції партії “Слуга народу”

Далі повинен працювати профільний комітет.

Президент України Володимир Зеленський закликав Верховну Раду якнайшвидше ухвалити законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за ухилення від подання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей.

30 квітня в Верховній Раді був зареєстрований законопроект №4441 авторства членів робочої групи з врегулювання конституційної кризи, що передбачає відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації і за неподання суб’єктом декларування декларації, але не передбачає позбавлення волі.

Своє бачення ситуації висвітлював адвокат Дмитро Божок.

“Можу сказати напевно, що усі кримінальні провадження відновлюватись не будуть, оскільки на пряму передбачено кримінальним кодексом, що закон не має зворотньої сили. Тобто можна забути про ті справи, які були розпочаті з 2017 по жовтень 2020 років” – говорить експерт.

На думку Дмитра Божка, з юридичної точки зору, по справі екс-міністра енергетики Носалика, кримінальне провадження може знайтися тільки якщо будуть інші обвинувачення. Перекваліфікація злочину у цьому випадку можливе, але навіть перекваліфікація не зможе відновити досудове розслідування.

Рішення про закриття кримінальних проваджень було вигідне багатьом особам, щоб уникнути відповідальності. Вже місяць робота НАБУ заблокована, відповідно, все, що було до цього часу стало частиною історії.

“Реакція закордонних партнерів буде негативною. Адже ними були вкладені великі кошти в українські органи протидії корупції. Але все ж таки я вважаю, що був деякий досвід, тому говорити про те, що гроші були викинути в прірву – не має сенсу” – зазначає адвокат.

Варто згадати, що закривають справи не тільки суди, але і в НАБУ. Мінус 110 справ нараховано, зокрема щодо можливої брехні пані Венедиктової в декларації.

“Я вважаю, що оскільки було скасовано норму, за якою було внесено відомості до відповідного реєстру досудових розслідувань, то відповідне рішення Конституційного суду ставить крапку на будь-якому етапі починаючи від досудового розслідування до розгляду у суді та прийняття відповідного рішення” – пояснює фахівець.

Дмитро Божко вважає, що для того, щоб уникнути Конституційної кризи, треба до кінця 2020 року приймати зміни до законодавства з урахуванням позиції Конституційного суду. Тільки у такому випадку не буде повторення теперішньої ситуації.

Зараз з 2 грудня почне працювати Венеційська комісія, яка до 10 грудня повинна свою роботу закінчити.

“Враховувати рішення комісії  як рекомендацію – можливо, але не як прямий напрямок щодо дій. Тому треба тільки очікувати рішення, а потім вже вносити зміни” – резюмував спеціаліст.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу