Уряд погіршив прогнози врожаю

Поділитися:

В Україні завершується збір врожаю. В цьому році аграрії зібрали менше зернових і олійних культур ніж торік.

Про це повідомляють журналісти “Першого Ділового” телеканалу.

В уряді погіршили прогноз врожаю до 65 мільйонів тонн, тоді як раніше очікували отримати на три мільйони більше.

Відомо, що, торік Україна зібрала рекордні 75 мільйонів тонн зернових, позаторік урожай був понад 70 мільйонів тонн. Водночас у Міністерстві економіки запевняють: цьогорічного врожаю цілком достатньо, аби забезпечити внутрішній попит. Також Україна залишається у топ-п`ятірці найбільших експортерів на світовому ринку.

Цьогоріч зерно складає п`яту частину всього українського експорту. Суттєве зменшення врожаю багатьох пізніх культур в Україні пов’язують з несприятливими погодними умовами й зимою без снігу.

“В разі відсутності снігового покрову на полях, – наголошує Тетяна Адаменко, начальник Агрометеорології “Укрогідрометцентру”, – як це було  минулого року, коли взагалі снігу не було на полях, – справи кепські. І в разі настання різкого похолодання, навіть короткочасного, яке буде – це однозначно, то за це коротке зниження температури без снігу рослини можуть пошкодитись або загинути. Перш за все ми говоримо про озимі культури під урожай наступного року”.

Водночас в «Інституті аграрної економіки» повідомляють про збільшення виробництва проса у цьому році – на 44% проти минулого року. Зазначають, що такий приріст досягнутий шляхом значного розширення посівних площ під цю культуру на тлі зменшення її врожайності.

Загалом, завдяки розширенню посівних площ вдалося збільшити обсяги виробництва гречки, жита, вівса, а також овочів. Однак збільшення виробництва цієї продукції не компенсувало спад врожайності інших, більш вагомих зернових культур.

Нагадаємо, влітку експерти пророкували Україні неврожай.

Також раніше ми написали про те, що у Мінекономіки спрогнозували зниження врожаю в сезоні 2020 року.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ