Уряд може обмежити експорт зерна

Поділитися:

Ближче до середини січня український уряд має намір розглянути обмеження щодо експорту зернової продукції на період першого півріччя 2022 року.

Серед головних причин – ймовірність зростання цін на продукцію на внутрішньому ринку країни. Зокрема, йдеться про борошномельну пшеницю високої якості виготовлення. В результаті, якщо не знизити експорт, це може призвести до зростання цін на соціальні продукти харчування в той час, коли інфляція наближається до максимуму.

З іншого боку українська пшениця зараз на міжнародному ринку має високий попит, оскільки Росія обмежила свій експорт на 37,5%. Імпортери якісної пшениці шукають альтернативні джерела постачання, чому і відповідає українська продукція.

Про можливе зростання цін на продукти харчування з пшениці в Україні попереджали уряд виробники борошна, наголошуючи, що будь-який дефіцит борошномельної пшениці може спровокувати стрибок цін усередині ринку.

Загалом Україна за сезон 2021/2022 експортувала 15,6 мільйона тонн пшениці, а це на 27% більше, ніж показники минулого періоду. Проте, за заявою аналітиків та трейдерів ринку, держава здатна ще поставити близько 10 мільйонів тонн, з якої 6 млн продовольча пшениця, а 4 млн – фуражна.

Таким чином, щоб не залишити громадян України без необхідних продуктів та не підвищувати на них ціни, у Міністерстві мають намір врегулювати кількість експортних постачань. Існує експертна думка, що влада обмежить експорт продовольчої пшениці до 4 мільйонів тонн на частину сезону.

Тим часом нагадаємо, що за період маркетингового року липень-листопад 2021-2022 в Україні виробництво круп суттєво зросло.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу