«Укргазвидобування» відшкодувало шведам 2,8 млн євро судових витрат

Поділитися:

Дочірнє підприємство “Нафтогаз України”, “Укргазвидобування”, виплатило шведській компанії “Misen Enterprises AB” близько 2,8 млн євро.

Як повідомляє пресслужба “Misen”, це передбачено постановою українського Верховного суду від 14.01.2021 р. Йдеться про арбітражний спір про частку спільної діяльності. Як зазначила шведська компанія, виплати з компенсації частки “Misen” і ТОВ “Карпатигаз” у спільному майні, присуджене Складом арбітражу у відповідній справі, очікують розгляду українських судів”.

Звіт групи “Нафтогаз” за перше півріччя минулого року свідчить, що група планує виплатити ТОВ “Карпатигаз” і “Misen” компенсацію за збільшення частки в майні спільної діяльності в 1,8 млрд грн за результатами рішення Стокгольмського арбітражу.

Раніше Київський апеляційний суд задовольнив позов компанії “Misen” і “Карпатигаз”, надавши дозвіл на виконання рішення Арбітражу у Стокгольмі про стягнення з “Укргазвидобування” на користь “Misen” 1,34 млрд грн і “Карпатигаз” – 1 млн грн.

Восени 2015-го “Укргазвидобування” повідомило, що “Карпатигаз” і його акціонер “Misen” відмовляються виконувати зобов’язання в рамках спільної діяльності. Майже через рік “Укргазвидобування” звернулося з позовом в Арбітраж Стокгольма про розірвання відповідного договору з “Карпатигаз” і “Misen”, а також просила стягнути збитки. Влітку 2018-го Стокгольмський арбітраж ухвалив у справі перше часткове рішення. Суд дійшов висновку, що договір спільної діяльності був порушений з боку “Misen” (було внесено тільки 3,9 млн доларів частки у спільну діяльність з 12,5 млн дол), а також з боку “Карпатигаз” – через не поставлені вимірювальні станції, як того вимагав договір.

17 червня арбітраж виніс друге часткове остаточне рішення. Після чого в “Нафтогазі” заявили, що суд задовольнив основні вимоги “Укргазвидобування” в суперечці і все майно спільної діяльності переходить у власність дочірнього підприємства НАК, яке зобовязане виплатити суму компенсації “Карпатигаз” і “Misen”, відповідно до часток у спільній діяльності.

Арбітраж також постановив, що право власності перейде до “Укргазвидобування” після сплати компенсації і зобов’язав оплатити більшу частину судових і арбітражних витрат компанії “Misen” і “Карпатигаз”.

Нагадаємо, «Нафтогаз України» всіляко покриває діяльність своєї дочірньої компанії «Укргазвидобування» щодо інформації про собівартість видобутку “блакитного палива”.

Раніше ми повідомляли, як «Нафтогаз» постраждав від оборудок з олігархом Фірташем.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ