“Укренерго” став незалежним оператором системи передачі електроенергії

Поділитися:

«Укренерго» сертифікували, як незалежного оператора системи передачі електроенергії. Про це повідомили у випуску новин “Першого Ділового” телеканалу.

Відомо, що це одна з умов для інтеграції української енергосистеми до європейської мережі системних операторів передачі електроенергії.

Відповідний закон був прийнятий парламентом в першому читанні. Модель незалежного системного оператора передбачає, що він користується майном, яке забезпечує цілісність об’єднаної енергетичної системи України та диспетчерське управління магістральними та міждержавними електричними мережами. При цьому майно залишається у державній власності.

Крім цього, до другого читання законопроект був поданий з правками, які повинні врегулювати проведення двосторонніх аукціонів з розподілу пропускної спроможності міждержавних зв’язків.

Таким чином «Укренерго» зможе вирішити свої тарифні проблеми на передачу експортерами, яка зараз вилилася в низку судових справ.

Нагадаємо, що в звіті «Укренерго» за 2020 рік вказано, що загальна кредиторська заборгованість становить 17,9 млрд грн. Також в документі сказано і про те, що чистий збиток за минулий рік становить 27,5 млрд грн. А ось як причину такої ситуації вказані рішення НКРЕКП.

Раніше повідомлялося, що в «Укренерго» повідомляють, що торік частка «зеленої» енергетики в структурі виробництва електроенергії збільшилася вдвічі – з 3,3% до 6,8%. Встановлена ​​потужність вітрових і сонячних електростанцій зросла на 41% в порівнянні з попереднім роком (1,9 ГВт).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу