Українцям розповіли, як правильно продати землю

Поділитися:

Для українців, які мають намір продати землю, першим кроком є надання інформації про продаж. Відтак, власник має повідомити громаду наступним чином:

  • безпосередньо звернутися до фермерів;
  • розповсюдити інформацію через «сарафанне радіо»;
  • розмістити оголошення на різноманітних маркетплейсах нерухомого майна, типу OLX;
  • виставити лот на спеціалізованих платформах, наприклад, біржа Zemelka.

Наступним кроком буде оцінка землі. Фахівці радять спочатку знайти певну ділянку на «Публічній кадастровій карті» та перевірити наявність кадастрового номеру. У випадку, якщо ділянка його не має, то продавцю потрібно звернутися до проектної організації для його присвоєння.

Фахівці зазначають, що у будь-якому випадку ділянку необхідно перевірити, чи не перебуває вона, наприклад, в оренді, особисто перевірити рельєф і тільки потім спілкуватися з власником та проводити грошову оцінку.

Також слід переглянути інформацію про обрану ділянку у базах Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру.

Відзначимо, що з 1 липня 2021 року в Україні було скасовано мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Відповідно, за словами експертів, власники землі повинні перевірити документи на землю, навіть якщо у найближчий час продаж землі не планується.

Спершу потрібно звернути увагу на те, чи зареєстрована ділянка у реєстрі Держгеокадастру. Якщо у власника землі державний акт старого зразка, то потрібно звернутися в Держгеокадастр, щоб відновити та встановити межі ділянки в натурі для майбутньої реєстрації речових прав. Ця процедура необхідна для первинної перевірки ділянки, якщо на неї знайдеться покупець.

Також необхідно внести відомості про ділянку в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Фахівці зазначають, що виконання цих процедур заздалегідь значно пришвидшить у майбутньому підписання угоди та суттєво зекономить час.

Після відкриття ринку сільськогосподарських земель держава намагається встановити конкретну ринкову ціну на землю. На формування вартості впливає розташування ділянки, площа, показники середньої врожайності, нормативна грошова оцінка тощо.

В Україні ціна гектара землі сільськогосподарського призначення суттєво варіюється у різних регіонах. Як зазначають експерти, причини цього — різна родючість та якість землі, перспективи використання, наявність технічних можливостей для її обробки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу