Українцям прогнозують рекордне підвищення цін на продукти

Поділитися:

Українців морально готують до рекордного підвищення цін на продовольчі товари. Так, за словами експертів, у 2022 році сукупність зовнішньополітичних тенденцій, енергетичної та логістичної кризи, інфляції, подорожчання мінеральних добрив та інших факторів не дадуть шансу цінам встояти. Проте ключовим фактором стане енергетична складова.

За словами економіста Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Андрія Ярмака, нинішній рівень цін в Україні та Європі – лише квіточки.

Щодо здорожчання добрив, то середня вартість підскочила на 70–80%, головно – на азотні добрива, що є основою зростання культур. У собівартості азотних добрив частка витрати на природний газ – 80-90%. Ресурс у ЄС здорожчав за рік удесятеро. Саме тому багато виробництв азотних добрив зупинилися. Частка азотних добрив у собівартості виробництва кукурудзи – 30-40%. Оскільки вона є основою для виробництва кормів, то слід очікувати і здорожчання м’яса. За подібним прикладом розвиватиметься ситуація і щодо інших культур. Виробники будуть змушені зменшити використання добрив, каже експерт.

Нагадаємо, днями уряд запровадив державне регулювання цін, ввівши граничний рівень торговельної надбавки на певні продукти на час карантину.

Також ми писали, що світові ціни на продукти побили рекорд за 10 років через пшеницю.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ