Українцям прогнозують подорожчання яловичини, свинини та м’яса птиці. В Інституті аграрної економіки кажуть, що у першому півріччі року збережеться тенденція здорожчання до 20%.
Через обмежену купівельну спроможність громадян посилилась напруженість конкуренції між свининою та курятиною. Зараз переважає остання, кажуть у пресслужбі Інституту аграрної економіки.
Вкраїні менше за все змінилися споживчі ціни на свинину. На початок січня вартість порівняно з січнем 2020-го підвищилася на 6,8% – до 123,75 грн/кг.
Споживча ціна на сало збільшилась на 19,8% порівняно з 2020-м, до 90,24 грн/кг. Найбільше, на 26,6%, зросла вартість м’яса птиці – до 70,82 грн/кг.
Дорожчає не лише м’ясо, зросли ціни на білокачанну капусту. Фермери готові її відвантажувати не дешевше, ніж 15-17 грн/кг, що близько в 1,5 раза дорожче, ніж тиждень тому.
Експерти кажуть, що цьому сприяє реекспорт української капусти через Білорусь до РФ.
Здорожчала цибуля ріпчаста – на 26%, до 12,09 грн; морква – на 11% до 9,98 грн; картопля – на 1%, до 8,76 грн.
В Інституті аграрної економіки кажуть, що насамперед зростання цін викликане урядовим збільшенням тарифів.
Нагадаємо, що в Україні близько 260 виробників залучені до торгів із реалізації «блакитного палива» власного видобутку для підприємств-виробників соціально значущих продовольчих продуктів.
Також ми писали, на думку експертів, газ за пільговими умовами – це майданчик для зловживань, його зможуть перепродавати.