Українців готують до відкриття ринку землі

Поділитися:

Експерти розповіли, як територіальним громадам підготуватися до відкриття ринку землі в Україні.

Як зазначається, у першу чергу, необхідно зібрати та представити всю інформацію про землі громад. Відповідальною за збір та аналіз цих відомостей буде землевпорядник чи землевпорядниця, які мають з’явитися у кожній громаді. Дані збиратимуть із держорганів, земельного кадастру, місцевих відділів архітектури і екології та від балансоутримувачів. У підсумку їх мають оформити у вигляді електронної карти чи бази даних. Відомості чи е-карту мають опублікувати в інтернеті , щоб вони були у вільному доступі.

Далі – необхідна реєстрація прав комунальної власності на земельні ділянки. Представникові громади необхідно буде зібрати документи на ділянки землі, що передаються, та звірити з даними Держгеокадастру. Також потрібно одержати від орендарів цих с/г земель згоду на додаткові угоди до договорів щодо зміни орендодавця землі, адже ним стане рада тергромади.

Також необхідно буде одержати витяг з Держкадастру та написати клопотання щодо реєстрації права комунальної власності. Весь пакет документів потрібно подати державному реєстратору прав на нерухомість. Разом з додатковими договорами з орендарями с/г земель потрібно звернутися до держреєстратора прав із клопотанням щодо внесення змін до даних у Держреєстрі прав із позначенням ради громад як орендодавця землі.

Громади зобов’язані позначити землі на карті, що призначені для посадки лісів і створення рекреаційних об’єктів, закладення/відновлення лісосмуг, проведення консервації техногенно забруднених земель із визначенням, як ці землі у майбутньому можуть посприяти екології.

У липні поточного року запрацює закон щодо планування земель, який передбачає обов’язковість розробки комплексного плану просторового розвитку території громади. Громада муситиме визначити, як можна залучити інвесторів завдяки земельним ресурсам (наприклад, місця для встановлення сонячних батарей, будівництва ферми, розчистки та відкриття водойми для відпочинку).

Громаді необхідно створити Робочу групу із представників держави, громадськості і бізнесу, яка муситиме розробити карту-схему використання й охорони земель у майбутньому, що враховуватиме всі інтереси. Її необхідно оприлюднити для публічного обговорення.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підтримав рішення Ради національної безпеки й оборони щодо заходів державної регіональної політики для підтримки децентралізації влади. Раніше РНБО ухвалила відповідне рішення від 15 квітня поточного року.

Так, згідно з рішенням, вже від 1 липня цього року український уряд повинен забезпечити використання в роботі центральних органів виконавчої влади Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць і територій територіальних громад.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу