Українською ГТС може управляти консорціум

Поділитися:

У Міністерстві енергетики заявляють, що розглядають можливі механізми, щоб убезпечити Україну від втрати транспортування природного газу після запуску російського газопроводу «Північний потік-2» в обхід України.

Так, за словами радниці міністра енергетики Олени Зеркаль, зважаючи на те, що російський проєкт є геополітичною проблемою, то й шляхи вирішення її мають бути притаманні геополітиці. Йдеться про можливість газового консорціуму з європейськими та американськими компаніями щодо використання української труби, це – та ж ідея, яка була у 2019 році, зазначила вона.

Зеркаль переконана, що такий крок стане тиском на Російську Федерацію у питанні зняття експортної монополії на реалізацію «блакитного палива» газопроводом у Європу. Мовляв, коли всі компанії матимуть доступ до газотранспортної системи – це сприятиме утворенню ринку. А відтак – газ перестане бути товаром та інструментом політичного тиску.

Нагадаємо, Росія не має наміру зупинятися на газовому проекті Nord Stream 2 («Північний потік-2»), а навпаки – надалі планує втілювати у життя подібні високотехнологічні проєкти з іншими державами. Про це заявив російський лідер Володимир Путін, виступаючи на Петербурзькому міжнародному економічному форумі.

Також ми писали, що в українській державній компанії НАК «Нафтогаз» заговорили про посилення заходів з протидії запуску російського газопроводу «Північний потік-2» в обхід України. Там наголошували, що у разі завершення будівництва, Україна опиниться в ще більшій геополітичній небезпеці, адже тоді Росія не буде залежати в транзиті газу від держави.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу