Українському експорту прогнозують скорочення

Поділитися:

Нацбанк України проаналізував та оцінив ситуацію з експортом у країні. Відповідно до звіту регулятора, очікується потенційне скорочення доходів від постачання за кордон продукції, що підпадає під дію механізму вуглецевого коригування імпорту Євросоюзу (CBAM). У прогнозі уточнюється, що ця сума може сягнути 100 мільйонів доларів щороку, починаючи з 2026 року.

При цьому значну частку втрат зазнають українські експортери, які спеціалізуються на випуску вуглецевої металургійної продукції в Євросоюзі. Близько 30-50 мільйонів доларів на рік.

У той же час, за прогнозами Національного банку, загальні збитки для експортерів (у дії СВАМ) оцінюються як «помірні».

Окремо зазначається, що дія СВАМ пошириться на постачання добрив, цементну промисловість, електроенергію, металургію. Зазначені сектори належать до найбільших забруднювачів повітря (найвищий рівень викидів).

Більше того, доходи українських експортерів можуть зрости в рази, якщо дія СВАМ буде розширена на інші економічні сфери, у тому числі непрямі викиди СО2, скорочення перехідного періоду та прискорена ліквідація безкоштовних квот на викиди в Євросоюзі. Відповідні механізми висувають парламентарії Європейського союзу і можуть бути прийняті вже ближче до середини 2022 року.

Єдиним на даний момент вирішенням питання в Україні регулятор називає розробку національної системи торгівлі викидами (СТВ), що дозволить згодом спрямовувати кошти як інвестування в екомодернізацію.

У той же час, аналіз KSE (Київська школа економіки) значно відрізняється від прогнозу НБУ. На думку інших експертів, запровадження Європейським союзом СВАМ загрожує глобальнішим втратам для українських експортерів. Оголошена ними передбачувана сума – 396 мільйонів євро щорічно у період з 2026 по 2030 роки, що, у свою чергу, може призвести до зниження ВВП України на 0,08% на рік.

Раніше ми писали, що Україна планує скорочувати викиди вуглецю на 56,6 млн. тонн на рік.

Також ми повідомляли, якого року, за попередніми оцінками, Україна може досягти кліматичної нейтральності.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ