Українським перевізникам не вистачає дозволу на перевезення від ЄС

Поділитися:

У Міністерстві інфраструктури України заявляють про порушення прав українських перевізників в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Там зазначають, що дозвільна система з країнами-сусідами фактично створює штучний торговий бар’єр для українського ринку. Тому Україна прагне лібералізації ринку транзитних вантажних автоперевезень з ЄС. Міністерство ініціювало на рівні Європейської комісії з цього приводу діалог.

У відомстві розповіли, що невдовзі в Європейському Союзі запрацює новий пакет правил для перевізників, що суттєво збільшить вартість фрахту для резидентів країн Євросоюзу. За його словами, західні компанії активно інвестують в експорто-орієнтовані українські підприємства, будують заводи, адже в Україні значно дешевша робоча сила, відкривають виробництво товарів для європейських ринків, проте постійно натикаються на проблему переміщення товарів через український кордон. Мовляв, до підписання Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом, обсяг щорічної квоти автодозволів від Польщі становив 200 тисяч, та з роками скоротився до 160 тисяч. При цьому, рівень товарообігу між країнами відтоді зріс удвічі, і український експорт в країни ЄС також суттєво збільшився.

«Ми поки працюємо у своєму законодавчому полі й готові заповнити дефіцит перевізників в ЄС. Зараз цьому заважає тільки один фактор – дозвільна система з країнами-сусідами, яка фактично створює штучний торговий бар’єр для нашого ринку. Ми вважаємо це порушенням наших прав щодо Угоди про асоціацію з ЄС… Мені не хочеться так говорити, але найбільше це нагадує якесь штучне обмеження для нашої економіки», – зазначив глава Мінфраструктури.

Раніше ми повідомляли, скільки зерна експортувала Україна з початку 2021/22 років. На момент 5 листопада поточного року рівень експорту сягнув позначки 23,8 млн тонн, що майже на 4 млн тонн або 20% вище за показник минулого року.

Також ми писали, що Україна нарощує експорт товарів до ЄС. У період із січня по жовтень 2021 року обсяг зовнішньої торгівлі товарами склав 111,867 млрд доларів. Це на 35% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Експорт із України до країн ЄС зріс на 53%.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ