Світові ціни на шафран складають від 3 до 35 доларів за 1 грам. В Україні ціна варіюється від 1500 до 400 гривень за грам.
За словами експертів, для того, щоб отримати 1 грам спеції, необхідно близько 150 квіток. Для порівняння, в кожній квітці 3 тичинки, а в одному грамі 450 тичинок.
З невеликої ділянки можна отримати від 50 грам до кілька сот грамів шафрану. Тому, фермерам вигідніше продавати його в роздріб, що збільшить прибуток в кілька разів. При цьому врахуємо той факт, що шафран довго зберігається, і продукт трирічної витримки набагато цінніше, ніж свіжий.
Відзначимо, що в Україні вирощувати шафран набула широкого вжитку відносно недавно. Перша партія прибула в країну в 2015 році – це було 2 тонни цибулин крокусу Sativus. Для вирощування цього виду рослини більше підійдуть південні регіони України. Також великий інтерес до вирощування культури проявляють фермери Запорізької, Вінницької та Київських областей.
Раніше ми вказували на те, що Іран розширює шафрановий ринок і зміцнює потенціал. Країна є монополістом в області цілющих трав і спецій.
Також нагадаємо, що клімат і температура повітря в південних областях України дозволяє місцевим аграріям вирощувати на полях бавовна. Уже створені спеціальні сорти для створення сировинної бази для Херсонського бавовняно-паперового комбінату.