Згідно з даними досліджень, українські сировари в 2020 році скоротили виробництво сичужного сиру і сирного продукту на 5%, до 125 тис. тонн. З огляду на значне зростання імпорту сиру, скорочення всього на 5% можна навіть вважати певним успіхом.
«Таке відносно невелике зниження стало можливим тільки тому, що в країні значно зросло споживання продукту. Простий баланс показує, що продажі сичужних сирів разом з напівтвердими сирними продуктами за рік збільшилися на 10% », – говориться в повідомленні аналітиків.
Експерти вважають, що феномен такого збільшення попиту складно пояснити, зрозуміло тільки, що це зростання має кордони і в поточному році він навряд чи збережеться. Імпорт продовжить рости, а виробництво доведеться знижувати, можливо навіть істотно.
«Не дивлячись на жорстку конкуренцію з імпортними сирами, вітчизняні сировари навіть змогли утримати порівняно високими ціни на свою продукцію», – відзначають фахівці.
Слід зазначити, що динаміка виробництва плавлених сирів, попри зростання їх імпорту, позитивна. Випуск цього товару разом з сирними продуктами виріс в 2020 році на 6%, майже до 43 тис. тонн.
«Такого результату вдалося досягти як коштом зростання споживання, так і з-за помітного збільшення експорту плавлених сирних продуктів, переважно в країни Близького Сходу. Схоже і в поточному році ці ринки будуть виручати ряд українських виробників сирних продуктів », – резюмують експерти.
Нагадаємо, що в Українському клубі аграрного бізнесу заявили, що обсяг імпорту сирів в Україні 2020 року зріс на 97% – до 46,8 тис. Тонн. Фахівці УКАБ переконані, що причиною такого зростання обсягів імпорту стала перш за все внутрішня вартість сировини.
Раніше повідомлялося, що експерти прогнозують подорожчання круп, овочів і фруктів навесні. Так, за словами радника зі стратегічного розвитку «Українського клубу аграрного бізнесу» Володимира Лапи, причиною цього стане подорожчання добрив і енергоносіїв.