Українські роботодавці готові платити збирачам ягід такі ж гроші, як поляки

Поділитися:

Експерти конференції «QUO VADIS, Агро» розповіли, що Україна має значний потенціал у вирощуванні лохини. Близько 3 тис га зайнято цією культурою в нашій країні, в той час як в Польщі, основного конкурента на ринку, площа вирощуваної лохини становить 15 тис га.

«У нас хороші кліматичні зони для вирощування лохини, сезон свіжої ягоди сильно розтягнутий. Тому найближчі 10 років буде перспектива і бум лохини – кількість валютної виручки ягода приносить в рази більше, ніж зернові. За інтенсивними і високомаржинальним культурами – майбутнє »- пояснюють економісти.

Україна вже займає провідні місця в Європі як постачальник малини, так в цьому році за кордон пішло 20 тис т замороженої малини.

При цьому, 20-24% собівартості вирощування лохини складають витрати на робочу силу. Але дефіциту працівників зараз не спостерігається. А ось післяприбиральне доопрацювання і переробка ягідної продукції не розвинена, оскільки немає відповідної інфраструктури.

Нагадаємо, що в минулому році Україна експортувала понад 50 тис тонн чорниці. Велика частина лісової ягоди зібрана на Волині. Експорт з Волині йде в багато країн світу, в тому числі до Фінляндії і Китай, які і самі є великими експортерами чорниці – якість української ягоди набагато вище.

Раніше повідомлялося, що міністр сільського господарства Польщі Ян Кшиштоф Ардановскі повідомив, що в країні не вистачає сезонних робітників – зокрема на полях і фермах. Тому Польща ввела послаблення в карантині для іноземців – тепер вони можуть не перебуває в обсервації на самоізоляції по приїзду, а відразу приступити до роботи.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу