«Українські офшори оцінюються у менш ніж 100 млрд доларів на рік» — експерт

Поділитися:

Новостворений орган Бюро економічної безпеки (БЕБ) не планує відмовлятися від «маски-шоу» для бізнесу. Про це заявив директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник.

На засіданні Комітету Верховної Ради з питань податкової політики 15 грудня директор Бюро економічної безпеки (БЕБ) Мельник розповів, що БЕБ займеться бізнесом, який працює через фізосіб-підприємців.

Раніше Вадим Мельник заявив про те, що потрібно повернути кримінальну відповідальність за фіктивне підприємництво, а ще додати 1,6 млрд грн на зарплати співробітникам БЕБ. При цьому із 214 найнятих у БЕБ людей близько 140 – колишні співробітники ДФС.

Щодо того, чому директор БЕБ вважає за потрібне зберегти «маски-шоу», «Маски-шоу» — це так звані підрозділи фізичного захисту. Чи існуватимуть вони в БЕБі? Так, будуть, але це підрозділи, які забезпечать безпеку роботи працівників Бюро економічної безпеки. Де гарантія, що на детектива не буде вчинено нападу під час обшуку? Немає такої гарантії. Тому працівники, які забезпечують безпеку детективів БЕБ, будуть присутніми», — заявив Мельник.

Подробиці теми розповів економіст, координатор експертних груп «Експертної платформи» Олег Гетьман в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Офшори — це не найбільші схеми у нашій економіці. Якщо раніше вони займали одні з перших місць серед схем, і колись втрати бюджету оцінювались в 60-70 млрд на рік, а виводилось по 300-400 млрд, то зараз зовсім інші цифри. Офшори, після прийняття останніх змін до законодавства, вже оцінюються в менше 100 млрд на рік, і 20-25 млрд – це втрати бюджету», — зазначив експерт.

На думку фахівця, станом на сьогодні офшори можна вважати невеликими втратами бюджету, у порівнянні із контрабандою, сірим імпортом та контрафактом.

«У порівнянні із контрабандою і сірим імпортом, де втрати бюджету 120-150 млрд, контрафакт — 30-40 млрд втрат бюджету, і таке інше. Тому офшори зараз — це вже такі невеличкі втрати бюджету. Ці схеми залишились тільки для елітних представників бізнесу», — вважає експерт.

Раніше ми повідомляли, що кожен шостий літр, залитий в бак наших автомобілів — контрафакт. Експерти констатують, що контролюючим органам і правоохоронцям бракує сил, аби не допустити фальсифікований бензин на роздрібний ринок.

Також ми писали про те, що Україна може запровадити акцизний податок на імпорт розчинників, що можуть використовувати для виробництва неякісного пального. У Верховній Раді зареєстровано відповідний законопроєкт №6299.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу