Українські ліси захищатимуть за допомогою сучасних технологій

Поділитися:

Днями з журналістами зустрівся голова правління Центру розвитку ринкової економіки, доктор економічних наук Ігор Гужва. Він розповів технологічних нововведеннях, за допомогою яких буду боротися з лісовими браконьєрами.

Як зазначив глава Центру розвитку ринкової економіки, в Києві презентували унікальну систему моніторингу DeepForest, яка допоможе контролювати вирубку лісів в режимі онлайн на основі аналізу супутникових даних.

Трохи менше року тому в шести областях України запустили пілотний проект “Ліс в смартфоні”, який об’єднує електронний реєстр заготівлі деревини і онлайн-карту вирубок. Це лише два з ряду проектів, які покликані перешкодити “чорним” лісорубам і сприяти збереженню лісів.

“Я впевнений, що в певній мірі такі проекти допомагають зберегти ліси. Це наступний еволюційний крок в подоланні« чорних »лісорубів. Або по іншому це назвати – крок до промислової політики. Варто згадати Австрію, хоча країна давно подала цю біду, але все ж “чорні” лісоруби довгі роки знищували цінні породи.

Чи можемо звернути увагу на Польщу, яка має таку ж лісистість, як у нас, але набагато більший економічний ефект. Найкращий приклад – ситуація, яка сталася в Румунії. Там завдяки космічному нагляду вдалося довести, що в країні є безконтрольна вирубка лісів, а вже це допомогло на найвищому політичному рівні заборонити експортні вирубки деревини, навіть в рамках роботи Європейського Союзу, – розповідає Ігор Гужва.

Гужва нагадав, що в Україні з 2016 року діє заборона на експорт лісу-кругляка. Згодом ця міра була посилена криміналізацією відповідальності за незаконні вирубування і експорт необробленої деревини. Зробили це, щоб подолати екологічну катастрофу, яка була обумовлена ​​незаконними рубками, а ще для необхідності формування промислової політики.

Наприклад, щоб ми експортували НЕ ліс-кругляк, а вже готову продукцію з деревини. На сьогоднішній день це революційний крок, тому що нам треба робити електронний облік деревини, створювати відеоспостереження і головне, на мою думку, варто вводити прозорий ринок лісоматеріалів. Якщо продовжити політику кримінальної відповідальності, посилити електронний облік і електронну торгівлю, то це призведе до скорочення незаконної вирубки лісів.

Нагадаємо, в Карпатах продовжують незаконно рубати ліс.

Також раніше ми писали, що за рік, з серпня-2019 до серпня 2020 року в Рівненській області вирубали лісу в два з половиною рази більше, ніж за аналогічний період 2018-19 років.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу