«Українські компанії не звикли залучати гроші вітчизняного ринку» – глава НКЦПФР

Поділитися:

Футбольний клуб Верес з міста Рівне отримав заявок на покупку акцій на суму 35,7 млн ​​грн в перші день продажу акцій на біржі ПФТС.

У вільний обіг надійшли 500 тисяч простих іменних акцій, стартова номінальна вартість кожної становила 100 грн.

“Вперше всі бажаючі можуть отримати свою частку у футбольному клубі, і отримати інструменти контролю і управління. Після завершення IPO буде сформовано нову наглядову раду клубу з числа акціонерів”, – повідомили в керівництві клубу.

Це – перший проект IPO за останні 15 років і сам процес покупки акцій ще потребує вдосконалення, але всі учасники процесу намагаються максимально спростити його.

Що відбувається на фондовому ринку обговорили в ефірі телеканалу “Перший Діловий” з главою Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Русланом Магомедовим.

Зокрема, він розповів, чому зараз відбулась зміна у наглядовій раді Нацдепозитарію, хоча планувалась ще рік тому.

“Насправді метою цієї зміни було додати ринкової експертизи. Тому що ті учасники, які були до цього часу – вони мали великий досвід у міжнародних організаціях, але локального досвіду на вітчизняному фондовому ринку не було. Крім того, я обіцяв іти на діалог з ринком і це мій перший крок. Я намагаюсь деполітизувати роботу депозитарію. Наповнити наглядову раду і депозитарій професіоналами”, – зазначив Магомедов.

Також він розповів, чи готуються ще якісь українські компанії вийти на український IPO, окрім футбольного клубу “Верес”.

“Це знакова подія. Я дуже радий, що це сталося зараз. За моєї каденції. Я сподіваюсь, що найближчим часом таких IPO буде ще багато. Це одне з головних завдань моєї команди. Щодо конкретних компаній, які зараз готуються – я нічого не можу сказати. Дуже багато компаній звернулись з питанням: “Як це зробити?”. Але на сьогодні – це не найпростіший шлях. І ми будемо працювати над тим, щоб його спростити. І ось конкретних компаній, які готові виходити – поки що, на жаль, нема”, – зазначив глава НКЦПФР.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу