Українська енергосистема стала на крок ближче до європейської

Поділитися:

Закон № 1403 про здійснення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії сьогодні набув чинності. Напередодні документ з’явився в офіційному виданні “Голос України”.

Як зазначається, закон передбачає здійснення сертифікації оператора системи передачі електроенергії згідно з вимогами Третього енергопакету ЄС.

Документ врегульовує питання сертифікації оператора системи передачі електроенергії за моделлю відокремлення ISO. Відповідно до механізму, оператор системи передачі користується майном, що забезпечує цілісність об’єднаної енергосистеми країни і диспетчерське (оперативно-технологічне) управління, магістральні й міждержавні електричні мережі, однак, це майно залишається у державній власності.

Закон також вносить зміни й доповнення до Закону «Про ринок електричної енергії» та до Господарського кодексу. Щодо останнього, то зміни передбачають керування регулятором під час узгодження інвестицій ОСП необхідністю забезпечення безпеки передачі електроенергії. Внесено зміни й до Закону «Про управління об’єктами держвласності», відповідно до яких – суб’єктом управління державними об’єктами, які використовуються під час здійснення діяльності з передачі електроенергії може бути виключно уповноважене урядом міністерство.

Також внесено зміни до закону «Про Кабінет Міністрів України». Вони передбачають, що повноваження Кабміну скасовувати акти міністерств чи інших центральних органів виконавчої влади не поширюються на уповноважених органів управління під час здійснення повноважень з управління корпоративними правами держави у статутному капіталі підприємства, що здійснює діяльність з передачі електроенергії.

Передбачається і те, що лише уряд буде ухвалювати рішення щодо угод, які можуть припинити права господарського відання на майно, яке використовується під час здійснення діяльності з передачі електроенергії.

Нагадаємо, днями президент  підписав закон про сертифікацію оператора передачі електроенергії відповідно до вимог ЄС.

Раніше повідомлялося, що за підсумками січня-квітня поточного року Україна скоротила прибуток від експорту електроенергії в 3,1 раза. У грошовому співвідношенні мова йде про 112,98 млн доларів. Про це свідчать дані Державної митної служби України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу