«Українська економіка поступово детенізується» – експерт

Поділитися:

Уряд України офіційно оголосив, що на наступний рік збирається зібрати з українців близько 80 млн гривень ПДВ. Водночас ходять чутки, що державний бюджет України втрачає саме на схемах, пов’язаних з ПДВ, не менше 43-45 мільйонів гривень.

Схеми з податками на додану вартість в Україні продовжують функціонувати, оскільки по сьогоднішній день влада не прийняла жодного систематичного рішення для боротьби з такою корупцією.

Детальніше про проблематику сфери розповів віцепрезидент українського національного комітету Міжнародної торгової палати з питань оподаткування, бухгалтерського обліку та аудиту Дмитро Олексієнко  в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

За словами фахівця, наразі великі схеми з ПДВ дійсно існують.

«Вони були з моменту створення ПДВ, але якщо згадати, що ще при Януковичі почали будувати так звані майданчики Клименко, бенефіціарами яких стали державні діячі. Тобто ми говоримо про корупцію у вищих ешелонах влади. Після Революції Гідності спочатку ці схеми були зруйновані, але вже зараз за списком Уманського ми бачимо, що вже на початку 2019 року ці схеми знову стали працювати на державному рівні. Це підтвердила і Тимчасова слідча комісія і керівництво Державної податкової служби», – сказав фахівець.

Він привів у приклад один з конверт-центрів, який нещодавно викрили в корупції контролюючі органи. Тоді обсяги конверт-центру охоплювали 15 млрд гривень. І це лише офіційно озвучена сума коштів.

«А до нього, виходячи із заяв розслідування, мали відношення чиновники з Державної податкової служби. Це всього лише один з прикладів таких махінацій», – заявив він.

Також експерт прокоментував питання збору коштів до державного бюджету України.

«Що стосується зборів у державний бюджет України, то вони зросли більш ніж на 40% в порівнянні з 2019 роком. І це з урахуванням того, що обсяги декларування ПДВ впали приблизно на 7% в порівнянні з тим же минулим роком. Тому українська економіка детенізується, і про це свідчать конкретні цифри», – підкреслив фахівець.

Однак тут потрібно врахувати й різницю тих обсягів, які враховує при своїх розрахунках Державна податкова служба. Адже в потрібний момент розрахунок може скорочуватися і на тлі цього результати минулого року звичайно ж можуть виглядати не стільки виразно в порівнянні з 2020 роком. Іншими словами, зараз в розрахунках податкової є велике поле для маніпуляцій даними, адже зараз частина важливих понять сфери просто не вказана у відповідній нормативній базі. А без чітких визначень, можна уникнути й чітких цифр про ті чи інші витрати, або додатки.

«Зараз дійсно немає такого поняття, як« скрутки» в нормативно базі або ж таких термінів, як «податкова яма»,«вигодонабувач», «конвертаційний центр». Навіть немає такого визначення, як «фіктивне ПДВ», але для доказової бази – це не має великого значення. Реальна проблема дійсно полягає в обсягах. З року в рік – ці обсяги оцінюються і велике питання полягає в тому, як саме їх обчислюють. На мій погляд, можна рахувати тільки ті обсяги, дійсність яких була доведена в судовому порядку», – резюмував фахівець.

Тим часом Державній податковій службі вдалося збільшити прогноз надходжень від внутрішнього ПДВ у 2021 році на 68% в порівнянні зі старим планом цього року. Від початку року різниця між отриманим і повернутим ПДВ становить понад плюс 43%. І це все при зменшенні базового оподаткування на 7%.

Водночас український бізнес став скаржитися на те, що податківці стали все частіше блокувати податкові-накладні, що унеможливлює нормальне функціонування бізнесу.

«Податки зараз повертаються місяць в місяць. Зараз немає ніякої заборгованості в питанні відшкодування ПДВ. Єдине, можу сказати, що списки Уманського – це абсолютна правда», – резюмував фахівець.

Нагадаємо, що Служба безпеки пропонує відновити перевірки через масові ухилення підприємствами від сплати податків. З відповідним листом СБУ планує звернутися до Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

Терміновість обумовлена тим, що Служба безпеки припинила роботу масштабного конвертаційного центру, який організував оборот коштів на понад 15 млрд грн. З його допомогою тисячі підприємств, в тому числі державних і комунальних, ухилялися від сплати податків в особливо великих розмірах.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ