В Україні зріс попит на сезонних працівників. Зокрема, мова йде про готельно-ресторанну галузь, адже літо вважається найактивнішим сезоном для цього бізнесу.
Так, нині попит на таких працівників, як кухар, офіціант, адміністратор і бармен – виріс майже на 20%.
Часто саме в цей час українці та іноземці їдуть відпочивати, відвідують курорти або просто вважають за краще добре провести час на літніх терасах кафе і ресторанів.
Відповідно, попит та заробітна плата сезонних працівників сильно збільшуються. Наразі роботодавці в середньому пропонують такий грошовий оклад:
- Кухар може заробити 10000-30000 грн;
- офіціант – 10000-15000 грн;
- бармен – 10000-15000 грн;
- адміністратор ресторану – 15000-30000 грн;
- прибиральниця в ресторан – 5000-10000 грн.
Раніше в Міністерстві юстиції України розповіли, як вимагати зарплату через суд.
Якщо підприємство затримує або взагалі не виплачує працівникові заробітну плату, її можна домогтися через звернення в судову інстанцію.