Україна проведе масштабну інвентаризацію лісів

Поділитися:

Президент Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до Лісового кодексу України про проведення національної інвентаризації лісів”, прийнятий Верховною Радою 2 червня.

Однак повну інвентаризацію лісів України збиралися провести ще протягом 2004-2007 років, але через відсутність фінансування до цієї справи не приступили. Вдруге коштів на проведення інвентаризації не вистачило в 2010-2015 роках.

На сьогоднішній день інформаційна база про лісових ресурсах складається з державного обліку лісових земель, державного лісового кадастру та матеріалів лісовпорядкування. Проте при грандіозній корупції на місцях в лісовому господарстві такий спосіб обліку лісових масивів мало ефективний.

В Україні є певний досвід у проведенні інвентаризації лісів. Так, в 2008-2013 роках в Сумській та Івано-Франківській областях були інвентаризовано 2224 лісових ділянки. Повторні вимірювання були проведені в 2014-2015 роках. В результаті аналізу отриманих даних було визначено, що загальна площа лісів і загальний запас деревостанів нижче даних, визначених державним урахуванням лісів 2010 року.

Для того щоб вивести лісове господарство з кризи, насамперед слід почати облік лісів країни. Так як об’єктивні і реальні дані про кількість лісових насаджень допоможуть захистити ліси і дозволять уникнути корупції в цій галузі.

Нагадаємо, що в Міністерстві охорони навколишнього середовища і природних ресурсів хочуть розробити масштабну стратегію з управління лісами. План можуть зробити до 2035 року. У пріоритеті буде розвиток лісового господарства, лісокористування та лісовідновлення.

Раніше повідомлялося, що рентабельність українських лісгоспів показала новий антирекорд: поточний показник нижче 1%, що стало новим «досягненням» країни за останні п’ять років спостережень. Про це повідомляє прес-служба Державного агентства лісових ресурсів України.

Як вказали у відомстві, попри поточний негативний результат головна мета країни полягає в підвищенні вказаного значення до 5%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу