«Україна повинна сконцентруватися на розвитку внутрішнього ринку, а не на кредитах МВФ» – експерт

Поділитися:

МВФ готовий до перегляду програми stand by. Але у Фонді наголошують на важливості збереження незалежності Нацбанку та результатів реформ, проведених українським регулятором, таких як збереження системи інфляційного таргетування і режиму гнучкого курсоутворення.

Перегляд програми stand by супроводжується дискусіями щодо низки питань, терміни вирішення яких на даному етапі передбачити досить складно. Таку заяву зробив глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман.

За словами представника Міжнародного валютного фонду, терміни завершення першого перегляду програми stand by залежать від того, наскільки швидко сторонам вдасться досягти прогресу у вирішенні низки питань – йдеться як про умови і зобов’язання в рамках програми, так і про проблеми, що виникли пізніше.

Так, Йоста Люнгман наголосив на важливості збереження незалежності Нацбанку та результатів реформ, проведених українським регулятором, таких як збереження системи інфляційного таргетування і режиму гнучкого курсоутворення.

За його словами, Україні важливо продовжувати роботу над посиленням банківського регулювання і нагляду, в тому числі і з метою забезпечення безпеки банківської системи.

Крім цього, в МВФ заявляють про необхідність відмови від регулювання цін на газ, а також очікують вирішення питань, пов’язаних з ринком електроенергії, антикорупційними органами і судовою системою. Плюс, зазначив Йоста Люнгман, Україні потрібен чіткий план скорочення фіскального дефіциту.

Свою думку з цього приводу висловив Олександр Гончаров, директор Асоціації учасників ринків капіталу

«Безумовно, нам потрібно робити акцент на розвиток внутрішнього ринку, українського Міжнародного фінансового центру, про який заявив Кабмін. Меморандум ми підписали з ЄБРР. Тим більше, що минулого року був прийнятий закон про трансформацію національних ринків капіталу.

Таким чином, наші відносини з МВФ – це відносини позичальника з кредитором. Це звичайний бізнес і нічого особливого тут немає. За великим рахунком, відмовлятися від кредитних грошей МВФ не можна, так як вони відносно дешеві. Крім того, це маркер наших взаємин з іншими міжнародними фінансовими організаціями. Адже якщо вони бачать, що країна співпрацює з МВФ, значить є довіра до уряду цієї країни. При цьому, жоден великий інвестор до нас не зайде, поки ми не створимо цивілізовані і прозорі правила гри», – говорить експерт.

Олександр Гончаров впевнений, що Україна пішла від однієї суспільно-економічної формації і стала будувати ринкові відносини. Якщо раніше всі питання по перетіканню інвестицій з однієї галузі іншу вирішував Держплан, то сьогодні ці питання вирішують фондові біржі або НЕ біржовий ринок.

«На сьогоднішній день у нас не банківської системи знаходиться 462 млрд гривень і близько 80 млрд іноземній валюті. Ми максимально закриваємо потреби тому, щоб отримали наші підприємства цей інвестиційний ресурс і динамічно розвивалися. При цьому іноземний інвестор дуже зацікавлений прийти в Україну, тому що він шукає альтернативні проекти, куди можна інвестувати. Але для цього потрібно створити нормативно-правову базу. Тільки за рахунок іноземних інвесторів ми б могли залучати 20-25 млрд доларів щорічно», – резюмує фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу