Україна перевела ГТС у реверсний режим

Поділитися:

У січні 2022 року Україна перевела газотранспортну систему у реверсний режим. Про це розповіли в «Операторі ГТС».

Там пояснили, що через занадто низькі обсяги транзиту «блакитного палива» через ГТС були переведені чотири газоперекачувальні агрегати для функціонування у реверсному режимі.

Як наголошують в «Операторі ГТС», це не є стандартною роботою ГТС, проте в такому вигляді функціонування цілком можливе. Аналогічне відбувалося у 2009 році, тому, якщо російський «Газпром» взагалі вирішить припинити транзит газу – перейдуть на такий режим.

«Для задоволення потреб споживачів «Оператору ГТС України» потрібно буде запустити нашу систему в реверсному режимі, як це вже робили в 2009-му. Тобто піднімати газ із західних сховищ і транспортувати його на Схід», – зауважили у компанії.

Загалом в останні місяці тільки на 20% своїх можливостей працювали вітчизняні газопроводи. Україна здатна щорічно здійснювати транзит 146 млрд кубів газу і буде робити все можливе для його збереження. У разі блокування транзиту Росію – ГТС переорієнтують на забезпечення внутрішніх потреб українців.

Також потрібно розуміти, що за такого сценарію українська ГТС втратить значення для Євросоюзу в плані постачання важливого ресурсу, резюмували в «Операторі ГТС».

Нагадаємо, що західні газети повідомляють, що зараз Європейський Союз перебуває у пошуках альтернативних постачальників газу до Європи. Якщо Росія після введення проти неї санкцій припинить або знизить обсяги поставок до Європи, остання співпрацюватиме з іншими країнами.

Також ми писали, що запаси європейського газу у підземних сховищах – нижче 40%, свідчать дані Gas Infrastructure Europe.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу